Έχω την D5200 με τον Nikon AF-S Nikkor 18-140mm f3.5-5.6G ED VR. Επειδή δεν έχω σκοπό να χρησιμοποιήσω φλας κλπ, χρειάζομαι ένα φακό που να με καλύψει για γενικά πλάνα και κοντινότερα και να είναι φωτεινός και γρήγορος τι μου προτείνετε;
Για την περίσταση που αναφέρεις ο ιδανικός φακός είναι ο Tamron 17-50 2.8 (τον είχα με την δική μου D5200). Από σταθερούς φακούς επίσης ο φακός της Nikon 50mm 1.8.
Ως σπουδαστής φωτογραφίας για την κάμερα που έχεις δεν αξίζει θεωρώ να δώσεις 1κ λεφτά για έναν φακό που δεν θα αξιοποιηθεί στο 100% λόγο της κάμερας οπότε, μια πολύ καλή λύση για εμένα είναι αυτός εδώ ο φακός ( https://www.skroutz.gr/s/9489349/Yongnuo-Full-Frame-%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%A6%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82-YN-50mm-f-1-8-%CE%A3%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-Nikon-F-Mount-Black.html?from=sku_spec_variations ) όπου είναι στα 50mm άρα στο σώμα σου είναι 75mm που αυτό σημαίνει ότι είναι ένας μικρός τηλεφακός δεν έχεις μεταβαλλόμενο ζουμ αλλά είναι πολύ φωτεινός γράφει ωραία της φωτογραφίας και θα είσαι μια χαρά πιστεύω. Επίσης έχει πάρα πολύ ωραίο θολομα αλλά να προσέχεις με το ανοικτό διάφραγμα μην σου βγουν φλου οι φωτογραφίες 😬
Ένα χιλιάρικο δεν θα έδινα ούτως ή άλλως, αλλά πιστεύω μπορώ να βρω και κάτι ποιοτικότερο. Ο αντίστοιχος 50mm ή 35mm της Nikon θα έκανε;
Και γενικά και κοντινά και χωρίς φλας και φωτεινός... Αμφιβάλλω αν υπάρχει κάποιος φακός στην αγορά που να μπορεί να καλύψει όλες τις απαιτήσεις αυτές και που να μην κοστίζει περισσότερο από τον καλύτερο επαγγελματία (που θα κάνει τη δουλειά σωστά από όλες τις απόψεις). Η κάλυψη μιας βάφτισης δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο ακούγεται.
Με τη μηχανή σου μπορείς να πάρεις απλά όμορφες συμπληρωματικές φωτογραφίες. Σου προτείνω να αποφασίσεις αν θα τραβήξεις γενικά ή κοντινά πλάνα και να κοιτάξεις για φακό κατάλληλο για τη συγκεκριμένη δουλειά. Όχι για όλα.
Π.χ μπορείς να πεις ότι αφήνεις τον φωτογράφο να είναι κοντά στο θέμα και εσύ από πιο μακριά, με έναν μικρό τηλεφακό, να πιάνεις ό,τι μπορείς (ανάμεσα από κεφάλια, σώματα κλπ).
Αλλιώς.. Ο φακός που έχεις καλύπτει και τα γενικά και τα κοντινά, αλλά δεν είναι πολύ φωτεινός. Μέσα στην εκκλησία, χωρίς φλας, θα δυσκολευτείς να πετύχεις καλές λήψεις. Μερικές "αναμνηστικές" θα καταφέρεις να τις πάρεις, αλλά δε θα είναι και για άλμπουμ...
ΥΓ: Δεν είμαι επαγγελματίας
ή:
Κατά προτίμηση τον EX (ακριβότερο).
Σε crop κάμερα όπως η δική σου είναι νορμάλ εστιακή απόσταση (45mm), ότι πρέπει για γενική χρήση, μεμονωμένα άτομα ή μικρά γκρουπ.

Μη διαθέσιμο

από 492,00 €
Ευχαριστώ για την συμβουλή σας. Εχώ σκοπό και για πορτραίτα θα με βοηθήσει; Κάτι σε φακό Nikon έχετε να μου προτείνεται;
Για πορτρέτα είναι προτιμότερη η εστιακή απόσταση 35mm και 50mm σε crop μηχανή όπως η δική σου. Το καλύτερο είναι να τους δοκιμάσεις σε κατάστημα, να δεις τι σε καλύπτει καλύτερα. Πάντως προτίμησε prime φακούς (δηλ. όχι zoom), με λιγότερα χρήματα έχεις μεγαλύτερο διάφραγμα (άρα και φωτεινότητα), και καλή ποιότητα εικόνας. Θα ζουμάρεις με τα πόδια, δηλ. θα πλησιάζεις ή θα απομακρύνεσαι από το θέμα ολόκληρος. Μην τραβάς ποτέ με τέρμα ανοιχτό το διάφραγμα, π.χ. σε f/1.8 φακό να το κλείνεις στο f/2 κι ακόμα καλύτερα στο f/2.8 αν σε παίρνει. Επίσης όχι πιο πολλά από 1600 ISO, άντε σε μεγάλη ανάγκη 3200. Να προσέχεις πολύ την εστίαση (νετάρισμα). Πάρε κι ένα μονόποδο των 20 ευρώ, για να μην τρέμει η μηχανή σου όταν τραβάς βίντεο, και μη φοβάσαι κανένα!
και / ή:
ΥΓ Είμαι επαγγελματίας.
ευχαριστώ και πάλι για τις εξαιρετικές συμβουλές σας. μάλλον θα καταλήξω στον 50mm
Για γενικά πλάνα καλύπτουν οι ευρυγώνιοι για να χωράνε πολλοί στο κάδρο. Ο συγκεκριμένος διαθέτει λειτουργία αυτόματης εστίασης για εύκολη και γρήγορη εστίαση, ιδιαίτερα χρήσιμη για φωτογράφιση θεμάτων που βρίσκονται σε κίνηση
85mm f/1.4 και για τα κοντινά 20mm f/1.4 της sigma σκοτώνουν
Γιατι να μην χρησιμοποιήσεις το φλάς;