What to watch out for

• I write my questions about the product.
  • I avoid questions about the availability, price and course of my order.
  • I protect my personal information and do not publish it.
  • I do not use obscene or offensive expressions.

See in detail the terms of use for the Product Questions

All questions
gnousiopoulos

Μπορεί κάποιος να μου πει τι ρυθμίσεις χρησιμοποιεί σε κόψιμο καφέ (στο μύλο πόσο λεπτό ή χοντρό) και σε πόσα δευτερόλεπτα έχει το κόψιμο ; Για φρεντο εσπρέσο

Username

2 Replies

VangelisGi

Καφές με καφέ διαφέρει. Αρχικά άλεσα κόκκους Delmocca στο 11 με χρόνο άλεσης 9 δευτερόλεπτα. Μετά άλεσα Lavazza Super Crema στο 9 με τον χρόνο άλεσης στα 10 δευτερόλεπτα.
Και στις 2 περιπτώσεις πήρα 18 γραμμάρια (+- 0.5g) σκόνης καφέ στο κλείστρο κι ο χρόνος εκχύλισης ήταν 25-30 δευτερόλεπτα ανάλογα με το πάτημα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 36 γραμμάρια καφέ στο ποτήρι (περίπου), μιλάω πάντα για διπλό εσπρέσο. Γενικά θέλει ψάξιμο και φυσικά μια ζυγαριά ακριβείας είναι απαραίτητη.

1 Comment

VangelisGi

Λοιπόν φίλε Διονύση, πρώτα απ όλα να σου πω ότι ΔΕΝ είμαι επαγγελματίας μπαρίστα, αυτή είναι η πρώτη μου μηχανή εσπρέσσο οπότε δεν ξέρω να πω αν αξίζει η όχι να την πάρει κανεις γιατί δεν έχω μέτρο σύγκρισης.

Εγώ αρχικά ήθελα μια μηχανή για να πίνω καφέ έτσι απλά. Ξεκίνησα να βλέπω μηχανές μέχρι 100 ευρώ, ψαχουλευοντας έμαθα πράγματα που ούτε καν είχα φανταστεί για την σωστή παρασκευή ενός εσπρέσσο. Μαθαινοντας λοιπόν έφτασα να κοιτάζω μηχανές των 700+ ευρώ, τελικά κατέληξα σ αυτήν εδώ γιατί έχει μύλο άλεσης, έχει pid για σταθερότητα στην θερμοκρασία και το 58αρι κλείστρο με ανοιχτά καλαθάκια πραγματάκια σημαντικά που έχουν και εκείνες οι ακριβές που κοιτούσα στην αρχή.

Πάμε τώρα στο δια ταύτα, ο καφές που χρησιμοποίησα είναι ο Λαβάτζα Σουπερ Κρέμα και ο Ντελμόκα. Έγιναν πολλές δόκιμες και πέταξα πολύ καφέ κυρίως με τον λαβάτζα για να πετύχω τον "απόλυτο" εσπρέσσο, εντέλει τα κατάφερα σύμφωνα με τον φίλο μου και γνωστό ξερόλα Copilot. Τον πίστεψα φίλε γιατί αυτό που γεύτηκα ήταν πολύ διαφορετικό απ αυτό που πίνω-έπινα στο μαγαζί απ όπου πήρα και τους κόκκους. Λαβάτζα σουπερ κρέμα ο ένας, λαβάτζα σουπερ κρέμα κι ο άλλος μα η διαφορά στη γεύση αισθητή, μην πω καμιά σχέση και με πεις υπερβολικό.

Η ρυθμίσεις μου με λαβάτζα σουπερ κρέμα λοιπόν είναι :

Ρύθμιση μύλου 15 (ξεχνα το 9 που είπα στο προηγούμενο μνμ)
Χρόνος άλεσης 10-11 δετερόλεπτα. (αυτο το βλέπεις μέχρι να σου κόψει 18 γραμμάρια)

Πάτημα ούτε χαλαρό ούτε πολύ δυνατό.

Μ αυτές τις ρυθμίσεις ο χρόνος εκχύλισης είναι από 27 έως 31 δευτερόλεπτα
και στο ποτήρι βγαίνει 36-40 γραμμάρια καφές με καϊμάκι πολύ καλό.

Με άλλους καφέδες δεν έχω πειραματιστεί, μικρός είμαι όμως και το μέλλον μου ανήκει ? .

Αυτά από μένα και συγγνώμη για το "σεντόνι" μα ο πρόλογος ήτο απαραίτητος.

Α ναι, παραλίγο να ξεχάσω. Πήρα που λες κι ένα bottomless portafilter απ το γνωστό κινεζομάγαζο και ω ναι κουμπώνει τέλεια! Νομίζω οτιδήποτε με 3 "αυτιά" θα κάνει δουλειά.

Username
Username