Τι να προσέξω

• Γράφω τις απορίες μου για το προϊόν.
  • Αποφεύγω ερωτήσεις για διαθεσιμότητα, τιμή και πορεία της παραγγελίας μου.
  • Προστατεύω τα προσωπικά μου στοιχεία και δεν τα δημοσιεύω.
  • Δεν χρησιμοποιώ απρεπείς και προσβλητικές εκφράσεις.

Δες αναλυτικά τους όρους χρήσης για τις Ερωτήσεις Προϊόντων

Όλες οι ερωτήσεις
thanasis_glt

Γεια,

μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λήψη ελεύθερου δημόσιου ίντερνετ συνδεδεμένο σε ένα εσωτερικό access point και να διαμοιράζει στο σπίτι;

Όνομα χρήστη

1 Απάντηση

PanagiotisDr.

Ναι, το βγάζεις στην ταράτσα π.χ. με ένα καλώδιο δικτύου που στην άλλη άκρη θα έχεις το εσωτερικό AP, και το ρυθμίζεις σαν "client", οπότε στο μενού "wireless" σου βγάζει ένα κουμπάκι να κάνεις survey (να ψάξεις δηλαδή) γειτονικά δίκτυα, διαλέγεις αυτό που θέλεις (το δημόσιο στην περίπτωσή σου, του δίνεις και τον κωδικό αν έχει και πατάς save, οπότε αυτό κουμπώνει απο εκεί και πέρα μόνιμα επάνω στο WiFi που θές.
Δεν ξέρω μόνο αν και τι IP διευθύνσεις θα έχει το δημόσιο δίκτυο και πώς θα αποφασίζει για τις IP το εσωτερικό σου AP απο εκεί και πέρα, οπότε η μόνη επιφύλαξή μου για τις παραπάνω ρυθμίσεις είναι εκεί.

8 Σχόλια

thanasis_glt

Καλησπέρα,
ευχαριστώ για την απάντηση!
Έχω ένα ΑΡ "TP-Link TL-WA801ND" και θέλω να το συνδέσω με εξωτερική κεραία για να πιάνω το ελεύθερο internet του χωριού.
Με προβληματίζει όμως αν θα δουλέψει με το AP. Έχεις δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο;

PanagiotisDr.

Έχω εγκαταστήσει πολλές φορές CPE210 σαν client σε WiFi και το συνδέω με καλώδιο με ένα εσωτερικό AP (σαν και αυτό που αναφέρεις) για να δίνει WiFi σε εσωτερικό χώρο, απλά το WiFi που συνδέεται το CPE210 είναι άλλη κεραία που έχω βάλει εγώ οπότε και ξέρω τις ρυθμίσεις IP και το IP range, και ρυθμίζω και τις δύο συσκευές ανάλογα.
Στην ουσία το χρησιμοποιώ για δικά μου δίκτυα και κυρίως για να καλύψω αποστάσεις 50-1000 μέτρα απο κεραία σε κεραία ώστε να μην τραβάω καλώδιο, οπότε λειτουργούν μόνιμα ΟΚ αφού δεν υπάρχει διπλή IP στο ίδιο δίκτυο.
99.9% θα δουλέψει, εάν δώσεις μια συμβατή IP με το ρούτερ (ή ότι κάνει DHCP) του χωριού σου, και μέσα απο τις ρυθμίσεις του CPE210 και του WA801 αφήσεις το DHCP απενεργοποιημένο έτσι ώστε να πάρουν οι συσκευές σου διεύθυνση IP απο το δίκτυο του χωριού.
Απλά βάλε μια σταθερή IP στις δύο συσκευές συμβατή με του χωριού για να μπορείς να τις ρυθμίζεις όποτε χρειάζεται.

Όλα αυτά με επιφύλαξη βέβαια, γιατί δεν έχω ιδέα πως είναι φτιαγμένο και πως λειτουργεί το WiFi του χωριού, το πολύ πολύ αν δεν βγάλεις άκρη με τις ρυθμίσεις ρώτα κάποιον στον Δήμο που ξέρει να σου πεί λεπτομέρειες κτλ
Κατά τ'άλλα αν υποθέσουμε ότι ξεπερνάμε το "εμπόδιο" με τις ρυθμίσεις, η κεραία κάνει μια χαρά για την δουλειά που θέλεις.

Κωστας2019

Θελω να καμω το ίδιο πραγμα και εχω μια απορία...
Δεν γίνεται αυτο το tp-link να παιρνει internet από το hotspot του χωριου και να το αναμεταδίδει κατευθειαν; Σαν repeater δηλαδη.

Ειναι απαραίτητο να συνδεθεί μεσω ethernet με ρουτερ;

aggelos_panou

Καλησπέρα..είδα και την κριτική σου στο skroutz για την συγκεκριμένη συσκευή..θα ήθελα να σε ρωτήσω εάν μπορείς να μου εξηγήσεις αναλυτικά τα βήματα για να μπορέσω να ξεκλειδώσω την κεραία από τα 11db στα 27db...είμαι με Windows 7..κανεις λόγο για vm μέσω των Windows...μπορείς να μου εξηγήσεις σε παρακαλώ!
Ευχαριστώ!

PanagiotisDr.

To VM (Virtual machine) είναι στην ουσία ένας εικονικός υπολογιστής που τρέχει σαν πρόγραμμα μέσα στον πραγματικό υπολογιστή, στον οποίο μπορείς να κάνεις εγκατάσταση ότι λειτουργικό θέλεις, windows, linux κτλ)
Βολεύει πολύ γιατί αν χρειάζεσαι να κάνεις μια δουλειά με linux (ή να μάθεις linux) δεν χρειάζεται να αγοράσεις δεύτερο υπολογιστή ή να κάνεις fortmat στον κανονικό σου.
Τώρα για την κεραία, ξέρω ότι υπάρχει τρόπος να την «ξεκλειδώσεις» και μέσω command promt από Windows αλλά δεν ξέρω ακριβώς πως γίνεται γιατί δεν το έχω κάνει ποτέ.
Το command στα windows7 ανοίγει όταν πάς στην «έναρξη» -> «εκτέλεση» και γράψεις CMD και πατήσεις enter, θα ανοίξει τότε ένα παράθυρο DOS που περιμένει να γράψεις εντολές.
Δες εδώ για λεπτομέρειες: https://www.youtube.com/watch?v=bnbvwUq9yeE

Τώρα για εγκατάσταση VM με linux για να ανοίξεις την αντίστοιχη κονσόλα σε linux είναι λίγο πιο περίπλοκο, θα χρειαστεί καταρχήν να έχεις εγκατεστημένο το virtualbox:
https://www.virtualbox.org/wiki/Download_Old_Builds_6_0
και να έχεις κατεβασμένο ένα ISO από linux, ένα πολύ εύκολο και δημοφιλές είναι το Ubuntu: https://kubuntu.org/getkubuntu/
Και για τα περεταίρω ελπίζω να βοηθήσει αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=CkDd6jClqEE

aggelos_panou

Από το cmd σε Windows δεν το έχεις δοκιμάσει οπότε δεν ξέρεις τα βήματα να υποθέσω ε.. θέλω να σε ρωτήσω και κάτι ακόμη.. έχω το εξής πρόβλημα..σεταρω το cpe210 σαν repeater στο δίκτυο ενός γείτονα που ξέρω τον κωδικό αλλά ενώ το βρίσκει και συνδέεται κανονικά δεν μου δίνει δεδομένα...μήπως φταίει που το επίπεδο ασφαλείας του γείτονα είναι wep γιατί σε άλλα δίκτυα με ασφάλεια wpa/psk συνδέεται και δουλεύει κανονικά ή μήπως επειδή δεν έχω οπτική επαφή με το μόντεμ του γείτονα δεν δουλεύει;;ξέρεις να με κατευθύνεις εάν κάνω εγώ το λάθος; Να σημειωθεί όμως ότι στο συγκεκριμένο δίκτυο συνδέομαι κανονικά με άλλη συσκευή repeater/xtender πρίζας εννοείται χωρίς οπτική επαφή πάντα...
Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου!!!

PanagiotisDr.

To WEP Είναι παμπάλαιο και ξεπερασμένο σαν πρωτόκολλο ασφαλείας και για μια μεγάλη περίοδο μερικές συσκευές (μεταξύ αυτών και τα προηγούμενα μοντέλα κεραιών της TP-Link, αλλά και μερικά πανάκριβα iPhone) αρνούνταν να συνδεθούν επειδή «δεν ήταν ασφαλές το δίκτυο» ενώ π.χ. αν ήταν εντελώς ξεκλείδωτο χωρίς καν κωδικό ασφαλείας συνδέονταν κανονικά!
Μερικά μοντέλα της TP-Link επίσης (αν θυμάμαι καλά ήταν οι κεραίες WA5210G) λειτουργούσαν σαν repeater ΜΟΝΟ αν η άλλη κεραία είχε πρωτόκολλο WEP ενώ με την πρώτη έκδοση της CPE210 είχαν προβλήματα σύνδεσης μερικές συσκευές ανάλογα με το πρωτόκολλο ασφαλείας που είχε η κεραία, έχω αναγκαστεί να αλλάξω 4 κεραίες CPE210 επειδή οι κάμερες ασφαλείας σε ένα χώρο δεν ήθελαν να συνδεθούν στο WiFi με WPA2 ενώ συνδέθηκαν κανονικότατα σε κεραίες UBNT M2.
Με λίγα λόγια, δεν ξέρω πώς ακριβώς την έχεις συνδέσει την δική σου, αλλά θεωρώ ότι το WEP δεν είναι και ότι καλύτερο και με το ιστορικό της TP-Link δεν αποκλείεται να σου δημιουργεί αυτό το πρόβλημα.
Φυσικά υποθέτω ότι έχεις ελέγξει τα προφανή: να έχεις βάλει ίδιο κωδικό WiFi, να έχεις επιλέξει την λειτουργία Repeater, να έχεις δώσει στην κεραία μια συμβατή IP με το αρχικό ρούτερ (π.χ. αν το ρούτερ είναι 192.168.1.1 στην κεραία δώσε το 192.168.1.250) και να έχεις απενεργοποιήσει την λειτουργία DHCP στην κεραία (από το μενού network) ώστε IP να σου δίνει μόνο το ρούτερ γιατί αν τυχόν το έχεις αφήσει ανοιχτό και σου δίνει λάθος IP τότε και να συνδεθεί κανονικά η κεραία στο ρούτερ, εσύ στο ίντερνετ δεν πρόκειται να βγείς γιατί θα έχεις την λάθος IP που σου δίνει η κεραία.
Κατά τ’άλλα όταν τελειώσεις κοίτα στην πρώτη σελίδα (status) να δεις αν συνδέεται η κεραία με το ρούτερ και τι σήμα έχεις (wireless signal quality: signal strength) το signal strength πρέπει να είναι όσο πιο χαμηλό γίνεται (χαμηλότερο=δυνατότερο σήμα=πιο γρήγορη σύνδεση)
Γενικά το όριο σύνδεσης είναι κάπου στα 75-80dB αλλά δεδομένα θα δεις απο 70dB και κάτω, πάνω από αυτό θα έχεις υπερβολικά μικρή ή καθόλου μεταφορά δεδομένων.
Δες εδώ για λεπτομέρειες:
https://www.youtube.com/watch?v=dpdMsomiFfI

Όνομα χρήστη