Τι να προσέξω

• Γράφω τις απορίες μου για το προϊόν.
  • Αποφεύγω ερωτήσεις για διαθεσιμότητα, τιμή και πορεία της παραγγελίας μου.
  • Προστατεύω τα προσωπικά μου στοιχεία και δεν τα δημοσιεύω.
  • Δεν χρησιμοποιώ απρεπείς και προσβλητικές εκφράσεις.

Δες αναλυτικά τους όρους χρήσης για τις Ερωτήσεις Προϊόντων

Όλες οι ερωτήσεις
Sοra

Έχεις παρατηρήσει καθόλου blooming και ειδικότερα σε dark scenes με φωτεινά χρώματα?

Όνομα χρήστη

1 Απάντηση

jophiel

Αν βάλεις στο max το local dimming, τότε ναι. Το φαινόμενο δεν προκαλεί πρόβλημα στις ταινίες ή τα παιχνίδια και δε γίνεται αντιληπτό στο 99.999% των περιπτώσεων. Όταν βάλεις λευκά γράμματα σε μαύρο φόντο γίνεται ορατό. Αν το βάλεις στο medium, τότε το φαινόμενο μειώνεται στο ελάχιστο.

Προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου και δεν είναι πρόβλημα του συγκεκριμένου μόνιτορ. Είναι της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί (mini led).

Το φαινόμενο υπάρχει ακόμα και σε oled, αλλά σε πάρα πολύ μικρό βαθμό.

Συνολικά σε αυτά τα χρήματα δε θα βρεις οθόνη με τέτοια απόδοση στο hdr και συνολικά καλύτερη εικόνα. Θα πρέπει να πας σε λύσεις που κοστίζουν τουλάχιστον 200€ περισσότερο ή σε oled που κοστίζουν 350€ παραπάνω.

8 Σχόλια

axtzpan

Το φαινόμενο blooming (διάχυση φωτός γύρω από φωτεινά αντικείμενα σε μαύρο background) δεν υφίσταται σε OLED γιατί στα OLED τα εικονοστοιχεία είναι αυτόφωτα, το κάθε εικονοστοιχείο ανάβει και σβήνει ξεχωριστά το ένα από το άλλο,δεν υπάρχει οπίσθιος φωτισμός όπως στα LCD τα οποία ακόμη και αν είναι με οπίσθιο φωτισμό mini LED πάντα θα παρουσιάζουν το φαινόμενο blooming μέχρι να καταφέρουν να φτιάξουν mini LED LCD με ζώνες ελέγχου όσα είναι τα εικονοστοιχεία της οθόνης.

jophiel

Καταλαβαίνω τι λες και συμφωνώ ότι στις OLED τα pixels είναι αυτόφωτα, οπότε δεν υπάρχει το κλασικό blooming όπως στις Mini LED. Ωστόσο, πρακτικά, στις OLED μπορεί να παρατηρηθεί ένα ελάχιστο φαινόμενο διάχυσης φωτός λόγω της φυσικής κατασκευής του panel. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η διάχυση φωτός στο οργανικό υλικό, η αντανάκλαση στις στρώσεις της οθόνης ή η οπτική αλληλεπίδραση των subpixels.

Επιπλέον, τα γειτονικά pixels δεν είναι απομονωμένα το ένα από το άλλο, οπότε το φως ενός pixel μπορεί να επηρεάζει –έστω και ελάχιστα– το διπλανό του, ειδικά σε ακραίες συνθήκες HDR.

Βέβαια, το OLED blooming είναι τόσο μικρό που για τους περισσότερους είναι αόρατο. Η διαφορά με τις Mini LED ποικίλει: σε οθόνες με λίγες ζώνες dimming είναι χαοτική, ενώ σε οθόνες με πολλές χιλιάδες LEDs μπορεί να είναι μικρότερη, αλλά παραμένει εμφανής. Αλλά τεχνικά, δεν είναι απολύτως μηδενικό. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένοι επαγγελματίες χρήστες (π.χ. σε βαθύ HDR περιεχόμενο) μπορεί να το παρατηρήσουν σε σπάνιες περιπτώσεις. Γι’ αυτό και στο προηγούμενο σχόλιο έγραψα "σε πάρα πολύ μικρό βαθμό".

Ακόμα και αν στις Mini LED οι ζώνες local dimming ήταν ακριβώς όσες τα pixels της οθόνης, πάλι θα υπήρχε blooming. Αυτό συμβαίνει επειδή το φως δεν μπορεί να περιοριστεί απολύτως μέσα σε ένα pixel – θα υπήρχε κάποια διαρροή στα γειτονικά pixels, αν και προφανώς σε μικρότερο βαθμό από τις τρέχουσες υλοποιήσεις.

Οπότε, ουσιαστικά συμφωνούμε: το OLED blooming είναι τόσο μικρό που πρακτικά δεν απασχολεί τον μέσο χρήστη, αλλά τεχνικά υπάρχει σε πολύ μικρό βαθμό. Ήθελα να είμαι απόλυτα ακριβής, αυτό είναι όλο.

axtzpan

Πρώτη φορά διαβάζω για blooming στις OLED και επειδή είμαι κάτοχος OLED τηλεόρασης και οθόνης υπολογιστή δεν το έχω δει ποτέ ακόμα και σε HDR περιεχόμενο και σε συνθήκες θέασης με πολύ χαμηλό φωτισμό περιβάλλοντος εως και καθόλου φωτισμό περιβάλλοντος ,εκεί που φαίνονται οι ατέλειες των LCD oθονών και τηλεοράσεων.

Επίσης είμαι κάτοχος και full array LED LCD τηλεόρασης.

Αν θέλετε αναφέρετε αξιόπιστες πηγές που κάνουν μετρήσεις με επιστημονικά όργανα που αποδεικνύουν το ΟLED blooming .

Επίσης να διευκρινιστεί ότι οι τρέχουσες τεχνολογίες στις οθόνες είναι οι OLED και οι LCD .

Ο όρος mini LED αναφέρεται στον τρόπο φωτισμού του πάνελ LCD ,ότι γίνεται από πολύ μικρές φωτοδιόδους.

Αντίθετα στις OLED δεν υπάρχει οπίσθιος φωτισμός το κάθε εικονοστοιχείο στο πάνελ είναι αυτόφωτο.

jophiel

Κατανοώ την εμπειρία σας ως κάτοχος OLED τηλεόρασης και οθόνης υπολογιστή, όπου δεν έχετε παρατηρήσει φαινόμενα blooming, ακόμα και σε συνθήκες HDR και χαμηλού φωτισμού περιβάλλοντος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι OLED οθόνες, χάρη στα αυτόφωτα pixels τους, προσφέρουν εξαιρετική απόδοση στο μαύρο και υψηλή αντίθεση, αποφεύγοντας το εμφανές blooming που παρατηρείται σε άλλες τεχνολογίες οθονών.

Ωστόσο, σε εξειδικευμένες μετρήσεις και υπό συγκεκριμένες συνθήκες, έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να υπάρξει μια ελάχιστη διάχυση φωτός μεταξύ γειτονικών pixels στις OLED οθόνες. Αυτό οφείλεται σε φυσικούς περιορισμούς των υλικών και της κατασκευής των πάνελ. Παρόλο που αυτό το φαινόμενο είναι τόσο μικρό που είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι κατά τη συνήθη χρήση, τεχνικά δεν είναι απολύτως μηδενικό.

Συμφωνώ απόλυτα ότι οι τρέχουσες τεχνολογίες οθονών περιλαμβάνουν τις OLED και τις LCD, με τις Mini LED να αποτελούν μια εξέλιξη στον οπίσθιο φωτισμό των LCD πάνελ, χρησιμοποιώντας μικροσκοπικές φωτοδιόδους για βελτιωμένο έλεγχο φωτισμού. Αντίθετα, οι OLED δεν διαθέτουν οπίσθιο φωτισμό, καθώς κάθε εικονοστοιχείο εκπέμπει φως αυτόνομα.

Αν και δεν έχω άμεση πρόσβαση σε συγκεκριμένες μετρήσεις αυτή τη στιγμή, η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ότι, λόγω της φύσης των υλικών και της κατασκευής, μπορεί να υπάρξει μια ελάχιστη, μη αντιληπτή διάχυση φωτός στις OLED οθόνες. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο είναι τόσο μικρό που δεν επηρεάζει την εμπειρία θέασης και, όπως σωστά επισημαίνετε, δεν γίνεται αντιληπτό ακόμα και σε απαιτητικές συνθήκες.

Συνοψίζοντας, ενώ τεχνικά μπορεί να υπάρξει μια ελάχιστη διάχυση φωτός στις OLED οθόνες, πρακτικά η εμπειρία θέασης παραμένει απαράμιλλη, χωρίς τα προβλήματα blooming που εμφανίζονται σε άλλες τεχνολογίες οθονών.

Γι’ αυτό και τα περισσότερα sites αναφέρουν ότι δεν υπάρχει blooming – πρακτικά τείνει στο μηδέν, αλλά τεχνικά δεν είναι απόλυτο μηδέν.

axtzpan

Ξαναρωτάω , αν θέλετε αναφέρετε αξιόπιστες πηγές / ιστοσελίδες έγκριτες που κάνουν μετρήσεις με επιστημονικά όργανα που αποδεικνύουν το ΟLED blooming .

Αλλιώς αν δεν έχετε, γράφετε χωρίς απόδειξη.

jophiel

Κατανοώ την άποψή σου και δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι υπάρχει ορατό blooming στις OLED όπως στις LCD/Mini LED. Αυτό που λέω είναι ότι, λόγω των φυσικών ιδιοτήτων των υλικών, υπάρχει μια ελάχιστη διάχυση φωτός σε μικροσκοπικό επίπεδο.

Αυτό δεν είναι κάτι που επηρεάζει την εμπειρία θέασης, αλλά είναι αναπόφευκτο σε φυσικό επίπεδο, καθώς κανένα σύστημα φωτισμού δεν είναι απολύτως απομονωμένο.

Αν δεν βρίσκουμε συγκεκριμένη μελέτη που να μετρά το φαινόμενο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου, όπως και η απουσία μελέτης που να αποδεικνύει το απόλυτο μηδέν δεν σημαίνει ότι κάτι είναι μηδενικό.

Αν εσύ έχεις πηγή που αποδεικνύει ότι οι OLED δεν έχουν απολύτως καμία διάχυση φωτός σε επίπεδο subpixels, θα χαρώ να τη δω. Διαφορετικά, ας δεχτούμε ότι αυτό είναι καθαρά θεωρητική συζήτηση και δεν έχει πρακτικό αντίκτυπο στην εμπειρία θέασης. Όπως τόνισα και εξαρχής: απλά ήθελα να είμαι απόλυτα ακριβής. Δεν επηρρεάζει την ουσία της απάντησής μου.

axtzpan

Φυσικά δεν είναι το θέμα τι θεωρώ εγώ,αλλά τι λένε οι μετρήσεις και οι αξιολογήσεις και σε αυτές στηρίζομαι ,σε μετρήσιμα δεδομένα και όχι σε έκθεση ιδεών.

Σε κανένα τεστ ,αξιολόγηση με μετρητικά όργανα δεν έχει αναφερθεί ότι τα OLED έχουν blooming, για αυτό και δεν υπάρχει αυτή η αναφορά.

Διαβάστε rtings,tftcentral,hdtvtest,avforums,flatpananelshd.

Καταλαβαίνω έχεις την θεωρία σου, υγεία πάνω από όλα.

jophiel

Οι μετρήσεις στα εμπορικά reviews που αναφέρεις αξιολογούν την εμπειρία θέασης, όχι αν υπάρχει απολύτως μηδενική διάχυση φωτός σε φυσικό επίπεδο, όπως υποστήριξα, και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση επιστημονική τεκμηρίωση ή πραγματική απόδειξη της θέσης σου. Αυτό που αναφέρεται ως "no blooming" εννοούν το παρατηρήσιμο από τον χρήστη blooming και όχι "δεν υπάρχει απολύτως σε φυσικό επίπεδο". Αυτό το έχω στηρίξει και εγώ παραπάνω. Δε διαφωνώ σε κάτι με αυτά.

Αν βασίζεσαι σε μετρήσεις, τότε φέρε μία επιστημονική μέτρηση που να αποδεικνύει ότι στις OLED η διάχυση φωτός είναι απολύτως μηδενική σε subpixel επίπεδο.

Το ότι δεν αναφέρεται το φαινόμενο στο πλαίσιο χρήσης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει σε φυσικό επίπεδο, πράγμα που θεωρείται δεδομένο για κάθε πηγή φωτός σε επιστημονικό επίπεδο και έχει αποδειχθεί σε άπειρες περιπτώσεις χωρίς καμία εξαίρεση μέχρι σήμερα.

Βάσει της καθιερωμένης επιστημονικής μεθόδου, ένα φαινόμενο που είναι παγκοσμίως αποδεκτό και επιβεβαιωμένο σε αμέτρητες περιπτώσεις δεν απαιτεί ξεχωριστή απόδειξη κάθε φορά, εκτός αν κάποιος ισχυριστεί ότι υπάρχει εξαίρεση. Σε αυτή την περίπτωση, η απόδειξη της εξαίρεσης βαραίνει εκείνον που την προτείνει.

Αν δεν υπάρχει, λοιπόν, τέτοια μέτρηση, που να τεκμηριώνει τη θέση σου, τότε αυτό που γράφεις είναι η γνώμη σου και όχι αντικειμενικά τεκμηριωμένο δεδομένο.

Όπως είπες, στηρίζεσαι σε μετρήσιμα δεδομένα, όχι σε "εκθέσεις ιδεών". Αναμένω λοιπόν τη σχετική επιστημονική τεκμηρίωση.

Όνομα χρήστη