What to watch out for

• I write my questions about the product.
  • I avoid questions about the availability, price and course of my order.
  • I protect my personal information and do not publish it.
  • I do not use obscene or offensive expressions.

See in detail the terms of use for the Product Questions

All questions
djangel__

Καλησπέρα μόλις αγόρασα τον μύλο..Χρησιμοποιώ την delonghi ec785.bg dedica με non pressurized portafilter και καφέ ipanema..στην ρύθμιση από 4 έως 10 στούμπωνε και δεν έβγαινε καφές το έχω στο 14 και μου βγάζει 53ml σε χρόνο 35 sec είναι σωστά έτσι ;

Username

2 Replies

GooFyGR

Καλημέρα. Εξαρτάται απο πόσα γραμμάρια εσπρέσσο βάζεις στο καλαθάκι. Μια απλή συνταγή για ξεκίνημα είναι αναλογία 1:2 (πχ 18γρ στο καλαθάκι - 36γρ εσπρέσσο) σε χρόνο 25 - 35 sec. Απο εκεί και πέρα πειραματίζεσαι με την δόση και το κόψιμο για να πετύχεις το καλύτερο γευστικά αποτέλεσμα. Οι χρόνοι εξαγωγής πρέπει γενικά όμως να κυμαίνονται απο 25-35sec.

4 Comments

djangel__

Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου για την απάντηση σου …Δηλαδή με 18γρ στο καλαθάκι και 52γρ εσπρέσο στα 35sec είναι πολύ; Να μειώσω χρόνο για να περνώ και ποιο λίγα γραμμάρια εσπρέσο ;

GooFyGR

Ο χρόνος εκχύλισης είναι μια χαρά. Αν η γεύση σε ικανοποιεί, το αφήνεις όπως είναι. Αν θες να πειραματιστείς, ξεκίνα από αναλογία 1:2 (18γρ στο καλάθι - 36γρ εκχύλιση, πάντα μέσα σε χρόνους 25-35sec), αλλά τα πάντα εξαρτώνται τελικά απο την γεύση που προτιμάς στο ποτήρι, οπότε διαμορφώνεις αντίστοιχα τη συνταγή σου!

djangel__

Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου ..μου φάνηκε περίεργο όμως που για να μην στουμπώνει η μηχανή πρέπει να κόβω τον καφέ στο 14 γιατί βλέπω άλλους που λένε ότι κόβουν κάτω από 7 και δεν τους στουμπώνει

GooFyGR

Το κόψιμο που απαιτείται εξαρτάται απο διάφορους παράγοντες και μπορεί να διαφοροποιείται ακόμα και μεταξύ ίδιων μηχανών. Εξαρτάται απο το καλαθάκι που χρησιμοποιείς, απο την ποικιλία εσπρέσσο που χρησιμοποιείς, ακόμα και απο την πίεση που ασκείς στο tamping. Ο μύλος σου είναι μια χαρά, πειραματίσου μέχρι να βρεις τη συνταγή που σου δίνει τον καλύτερο δυνατό εσπρέσσο. Εγώ (έχω διαφορετικό μύλο αλλά δεν έχει σημασία) χρειάζεται να αλλάζω τουλάχιστον 3 βήματα κοψίματος κάθε φορά που δοκιμάζω νέες ποικιλίες εσπρέσσο.

Username
Username