What to watch out for

• I write my questions about the product.
  • I avoid questions about the availability, price and course of my order.
  • I protect my personal information and do not publish it.
  • I do not use obscene or offensive expressions.

See in detail the terms of use for the Product Questions

All questions
Inventspyros

Γεια σας, μπορεί να μου πει κάποιος που γνωρίζει πλέον 5 πράγματα για τα τηλεσκόπια, θέλω να πάρω ένα εκεί κοντά στα 140 το πολύ, για τα παιδιά και για μένα οκ, θα αξίζει;;Αυτό που θα δούμε θα είναι κάτι που θα μας κεντρίσει το ενδιαφέρον η θα απογοητευτουμε και θα μείνει στη ντουλάπα;; Προσπαθώ μέσα από τα σχόλια να βγάλω συμπέρασμα αλλά δύσκολο.

Username

1 Reply

Johnville

Εξαρτάται από τις απαιτήσεις σας, σίγουρα δεν πρέπει να περιμένετε πολλά από ένα τηλεσκόπιο τέτοιας τιμής. Αν πιστεύετε ότι π.χ ο Δίας θα φαίνεται μεγάλος με πολλές λεπτομέρειες, δυστυχώς θα σας τη χαλάσω λίγο αλλά πρέπει να δώσετε παραπάνω. Αυτό διότι πολύ απλά είναι μικρός ο φακός στα 70 χιλιοστά. Αυτό παίζει ρόλο στη μέγιστη μεγέθυνση και εννοείται στο φως που θα τραβάει το τηλεσκόπιο.

Τα παιδιά σας πόσο χρονών είναι; Εννοείται αν είναι αρκετά μικρά (κάτω των 10 ετών) θα πρέπει σίγουρα να τα βοηθήσετε αρκετά.

Σίγουρα το διάστημα είναι ενδιαφέρων και για έναν αρχάριο δεν είναι άσχημο το τηλεσκόπιο, θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον υποθέτω, αλλά μην έχετε μεγάλες απαιτήσεις. Μη σας πω να έχετε πολύ μικρές ώστε να ενθουσιαστείτε με τις δυνατότητες του.

Το κακό με τα φθηνά τηλεσκόπια είναι ότι οι τρίποδες τους είναι φθηνής κατασκευής και δεν είναι καθόλου σταθεροί. Το βλέπετε στα σχόλια και στις κριτικές. Υπάρχουν όμως και τα επιτραπέζια, δηλαδή ένα τηλεσκόπιο με Dobson βάση, είναι αυτές οι κοντές και στρογγυλές βάσεις όπου το τηλεσκόπιο θυμίζει κανόνι. Αυτές είναι πολύ πιο σταθερές και φθηνές, οπότε σχεδόν πάντοτε, με τα ίδια λεφτά παίρνετε ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο σε διάμετρο, οπότε καλύτερες μεγεθύνσεις, εικόνες και σταθερότητα.

Το κακό με το παραπάνω, είναι ότι αυτές οι βάσεις υποστηρίζουν συνήθως νευτονικά τηλεσκόπια, ή αλλιώς κατοπτρικά. Αυτά τα τηλεσκόπια δυστυχώς θέλουν συντήρηση γιατί δεν έχουν φακούς όπως τα διοπτρικά(όπως αυτό που κοιτάτε εδώ) αλλά δύο καθρέφτες, οι οποίο με τον καιρό κουνιούνται και πρέπει να τους ρυθμίζετε.

Η επιλογή είναι δικιά σας, θα σας πω τα υπέρ και τα κατά.

Διοπτρικά:
Θετικά: Καλή εικόνα γενικά, πολύ λίγη συντήρηση
Αρνητικά: Ακριβότερα για το μέγεθος τους, πάσχουν από χρωματισμό, οι φθηνοί τρίποδες τους δεν είναι σταθεροί

Κατοπτρικά:
Θετικά: Μεγαλύτερή διάμετρος άρα περισσότερο φως, καλύτερη εικόνα κ.τ.λ. Πολύ πιο σταθερή βάση. Φθηνότερα για το μέγεθος τους.
Αρνητικά: Θέλουν καλή συντήρηση και collimation (ευθυγράμμιση των καθρεφτών)

Πιστεύω ότι θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρων, αλλά θα θέλετε καλύτερη εικόνα διότι σίγουρα οι πλανήτες θα είναι μικροί. Οπότε μετά έξτρα λεφτά. Για τα λεφτά του είναι λίγο ακριβό στην Ελλάδα.

6 Comments

Inventspyros

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και το χρόνο σας! Πραγματικά, πιστεύω ότι βοηθήσατε πολλούς.. τα παιδιά είναι κοντά στα πέντε, οπότε θα ήθελα κάτι που θα το χρησιμοποιούν μελλοντικά και τα ίδια σε μια βόλτα στο χωριό που υπάρχει ελάχιστη φωτορύπανση αν το γράφω σωστά. Τρίποδο υπάρχει της manfrotto το οποίο δέχεται βάρος έως οκτώ κιλά. Λογικά δεν πωλούνται χωρίς τρίποδο τα τηλεσκόπια, δεν ξέρω. Έχω ακούσει επίσης ότι δε φαίνονται τα χρώματα των πλανητών, ότι απλά βλέπεις μια κουκίδα και τίποτε άλλο... κάποια βίντεο στο youtube δείχνουν κάποιες εικόνες, πχ τον Κρόνο απλά σαν ένα οβάλ αντικείμενο, αλλά επίσης κάποιοι γράφουν ότι το ανθρώπινο μάτι τα βλέπει πιο εντυπωσιακά, με μεγαλύτερη ευκρίνεια, απ΄ότι μπορεί να δείξει μια εικόνα. Άν κάποια στιγμή βρείτε χρόνο, παρακαλώ αν μπορείτε προτείνετε μια - δυο περιπτώσεις που αξίζουν για αγορά.

Johnville

Αρχικά να μου πείτε ποιο είναι το budget σας, ένα χρηματικό όριο και τι θέλετε να δείτε, ποιες είναι οι απαιτήσεις σας, για να ξέρουμε έως που θα κοιτάξουμε. Τότε είχατε πει 140, τώρα έχει αλλάξει; Δυστυχώς, στα τηλεσκόπια, ο,τι πληρώνετε παίρνετε, και όσο πιο κάτω πάτε στην τιμή χάνετε στην ποιότητα και στις δυνατότητες.

Εννοείται εγώ δεν είμαι ειδικός, απλά ενδιαφερόμενος προς το αντικείμενο.

Στο πλανητάριο Θεσσαλονίκης μπορείτε να κοιτάξετε, που έχει να πληρώσετε και με δόσεις, πολύ καλό για όσους δε θέλουν να τα δώσουν εφάπαξ όπως εγώ τα έδωσα σε μια ιστοσελίδα στο εξωτερικό, το Astroshop, που έχει μεγάλη ποικιλία αλλά πληρώνετε εφάπαξ + μεταφορικά. Το κακό είναι ότι τώρα που κοιτάω τις τιμές στο πλανητάριο, τις ανεβάσανε! Αλλά το προτείνω για να τα δίνετε λίγα-λίγα.

Υπάρχουν και "οπτικοί σωλήνες" OTA όπως λέγονται, που πωλούνται ξεχωριστά. Βέβαια, δεν ξέρω πως είναι η κατάσταση με το πως θα βάλετε τον σωλήνα στο τρίποδο. Υπάρχει η λεγόμενη σύνδεση dovetail που είναι η πλέον διαδεδομένη σε όλα τα τηλεσκόπια με τρίποδο, δεν ξέρω αν θα χρειαστεί π.χ να πάρετε κάποια μπάρα dovetail για να συνδέσετε το τρίποδο με το τηλεσκόπιο, το τηλεσκόπιο θα έχει αλλά δεν ξέρω στο τρίποδο μετά πως θα γίνει η σύνδεση μιας και είναι φωτογραφικό τρίποδο.

Τα χρώματα των πλανητών φαίνονται, για τώρα έχω ένα μικρό τηλεσκόπιο 82mm, ο Δίας φαίνεται μικρός αλλά το χρώμα του φαίνεται ξεκάθαρα, και στον Κρόνο που είδα τη σύνοδο τότε. Εκεί που δε θα βλέπετε χρώμα είναι στους γαλαξίες και τα νεφελώματα, συνήθως αυτά είναι γκρι, καμία σχέση με τις φωτογραφίες που τραβάνε και τα χρώματα εκτός αν κάποιο μικρό παιδάκι ίσως να μπορεί να δει χρώμα, τυχαίνει.

Για αυτό σας λέω, κοιτάξτε να πάρετε ένα μεγαλούτσικο τηλεσκόπιο, καλύτερα σε dobsonian βάση, αλλιώς τους πλανήτες θα τους βλέπετε σαν κουκίδες χωρίς λεπτομέρεια όπως εγώ, και δε λέει. Μεγαλύτερο διάμετρος = μεγαλύτερη ανάλυση και φως, οπότε μπορείτε να μεγεθύνετε περισσότερο με καλύτερη λεπτομέρεια.

Johnville

Δε θα έλεγα ότι υπάρχει καλύτερο, το καθένα έχει τα θετικά και τα αρνητικά του.

Όπως είπα τα διοπτρικά δε χρειάζονται ρύθμιση γιατί ο φακός δεν κουνιέται, οπότε χρειάζονται μηδαμινή συντήρηση. Από την άλλη τα κατοπτρικά λόγω των καθρεφτών που έχουν, μπορεί να κουνηθούν με την κίνηση οπότε ίσως χρειαστούν ευθυγράμμιση (collimation).

Το θέμα είναι ότι τα διοπτρικά επειδή έχουν φακούς, είναι αρκετά ακριβότερα, οπότε για το ίδιο μέγεθος θα δώσετε τα διπλάσια λεφτά. Στα τηλεσκόπια όλο το θέμα είναι τα οπτικά, η βάση και το μέγεθος. Συν ότι τα τρίποδα που δίνουν στα διοπτρικά δεν είναι τόσο καλά.

Το καλύτερο που μπορείτε να πάρετε που όλοι αυτό συνιστούν, είναι ένα μεγαλούτσικο (άνω ή ίσο των 130mm ή χιλιοστών) κατοπτρικό σε βάση dobson για αρχή, που είναι εύκολα στη χρήση και σχετικά φθηνότερα αλλά αρκετά μεγάλα για να έχετε μια καλή εικόνα. Ειδικότερα ένα με παραβολικούς καθρέφτες, είναι ανώτερης ποιότητας. Και αργότερα παίρνετε και κάποιο καλύτερο προσοφθάλμιο.

Πολύ γνωστό είναι αυτό της SkyWatcher: https://www.planitario.gr/gr/dobsonian-truss-130mm-heritage.html

lol_kolp

Μήπως θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάτι άλλο διότι μπορώ να δώσω μέχρι 140€ το πολύ

Johnville

Δυστυχώς οι τιμές στα τηλεσκόπια έχουν αυξηθεί, ακόμα και αυτό έκανε 230 πριν από μερικούς μήνες.
Τώρα εξαρτάται τι θέλετε να κάνετε και που μένετε, π.χ πόλη ή επαρχία. Στην πόλη δε θα έχετε πολλούς στόχους αν πάρετε ένα μικρό τηλεσκόπιο ενώ οι πλανήτες δε θα φαίνονται και πολύ καλά.
Επειδή πήρα και εγώ ένα φτηνό τηλεσκόπιο, προτείνω να φυλάξετε μερικά λεφτά και να πάρετε κάτι καλύτερο που θα το ευχαριστηθείτε περισσότερο. Συν ότι τα φθηνά τηλεσκόπια έχουν κακής ποιότητας προσοφθάλμια. Ίσως μέχρι τότε να μειωθούν οι τιμές κιόλας.

Username