Καλά, πόσο ρεύμα τραβάει αυτός ο επεξεργαστής; Υπάρχει μητρική ή ψύκτρα που να μπορεί να σηκώσει τέτοια TDP ή υπάρχει νόημα να μπει κανείς σε μία διαδικασία να δώσει €350+ για μία μητρική που θα μπορεί να τον κάνει ... undervolt ώστε να μην προσπαθεί να ανατιναχθεί ακόμα και με υδρόψυξη; Βλέπω δε όλους εδώ και τον λιβανίζουν και αναρωτιέμαι, δηλαδή αν πάρει κάποιος τον 7900 αντί 7900x σε καμία πολύ βασική Β650 μητρική έχασε η Βενετιά βελόνι; Με TDP 65W μάλλον θα γλυτώσει και με κάνα 550W σοβαρό B-tier τροφοδοτικό, χωρίς κάρτα γραφικών (θα δουλέψω με την ενσωματωμένη). Κυρίως τον θέλω για CAD και rendering σε vray, αλλά να μπορούμε να φύγουμε και από το γραφείο με αυτό να μασουλάει νούμερα και να μην το βρούμε καμένο καμιά ώρα, διότι ούτε ζουμιά θέλω να κάνουν γύρες στον υπολογιστή μου, ούτε τέτοιες καφρίλες θερμοκρασιακές να συμβαίνουν. Εντάξει είμαι και γέρος πλέον, τσαντίζομαι και με τα τσιρκοφωτάκια, τζαμένια πλαϊνά αντί για μέταλλο (ενώ θέλουμε να ψύξουμε και το τζάμι είναι κάκιστος αγωγός αλλά και αντανακλά πίσω την θερμότητα) αλλά όλα αυτά πλέον μοιάζουν να είναι το σοβαρό μέρος της υπόθεσης σε σχέση με τα άλλα που βλέπω (VRM για 1300Α, ψύκτρες για intercooler από SCANIA, τροφοδοτικά 1 KW κλπ). Υπάρχει ελπίδα κάποιος να πάρει ένα μηχάνημα στις μέρες μας που δεν μοιάζει με τσίρκο, δεν αποτελείται από εξαρτήματα με ονόματα για τσίρκο και απλά εκτελεί μία απλή χρηστική εργασία; Συγνώμη για το ξέσπασμα, αλλά ειλικρινά θέλω μία γνώμη ενός γέρου (εκεί στα πενήντα δηλαδή) ή κάποιου νεότερου που δεν πάει την «σκηνή» όπως εξελίχθηκε. (Πείτε μου τώρα ότι τα builds που είναι χωρίς μπιχλιμπίδια ονομάζονται ... «stealth» να πεθάνω!)
1 Comment
Τον φοβήθηκα, όπως και τον 13700Κ. Εντέλει πήρα τον 7900 μη X, διότι έχει TDP 65W και μέγιστη θερμική εκροή πλήρους φορτίου 105W, οπότε εγγυημένα δουλεύει με αερόψυξη και μάλιστα, δωρεάν, έχει την δική του στο κουτί (-€50 στο build). Τον έβαλα πάνω σε μία «φτηνούτσικη» αλλά όχι ξεφτυλισμένη B650M-P pro της MSI και προέκυψε ένα πολύ λογικό μηχανάκι. Βρήκα τζαμπέ Aorus gen4 7300 «δίσκο» με ψύκτρα πάνω κάτω για να γράφει συνέχεια και να μην κάνει throttle και μνήμες 32GB ripjaws (γι' όνομα δηλαδή με τα ονόματα) 6400Mhz. Τροφοδοτικό έβαλα ένα 700άρι system power 9, που είχε προεγκατεστημένα ΜΟΝΟ αυτά που χρειαζόταν για την μητρική και τα οποία ήταν τα μόνα που μπήκαν, εν γνώση μου ούτε ούτε το 1/3 από αυτά χρειάζεται, απλά για να είναι τα VRM του στο «γλυκό σημείο». Όλα αυτά τοποθετήθηκαν σε ένα κύβο 300L ΤhermalTake, που έχει κάποια «χαζά» (τζάμι, χαζή θέση τροφοδοτικού, παράξενη ροή, αλλά είναι το μόνο που κάθεται οριζόντια σαν 5U rack. Δεν είναι μπουρνάζι λόου ράιντερ, αλλά παρόλα αυτά το καγκουροπασαρέλα όσο και να το «stealrth-αρα» δεν το απέφυγα τελείως (ψύκτρες με «πτηνά», ανεμιστήρες με χρώμια, μητρική με ρίγες, κουτί με pixelωτά φίλτρα, χαζό-τζάμι στο πλάι για να φαίνονται, μια ντουζίνα λαμπάκια, το μισό bios το πώς να κάνει τα λαμπάκια να χορεύουν και ένα σωρό άχρηστα σκατολοΐδια για να νευριάζω.)