Κώστα 2 ερωτήσεις :
1) Σε σχέση με αλλα που κυκλοφορούν ως hybrid υπάρχουν διαφορές στη φιλοσοφία λειτουργίας ? Δηλαδή όλα τα hybrid έχουν αυτό που χαρακτηρίζεις "4 είδη προτεραιότητας στον τρόπο που λειτουργεί το inverter" σε σχέση με το πως αυτό τροφοδοτείται ? Στο τέλος θα δεις γιατί ρωτάω.
2) Α. Κάπου λες "το συγκεκριμένο inverter μπορεί να αντέξει συνεχόμενο φορτίο 5kw συνεπώς μπορεί να υποστηρίξει ταυτοχρονα οποιαδήποτε συσκευή ή συσκευές χωρίς όμως να υπερβαίνουμε τα 5kw. Γι' αυτό το λόγο αν θέλουμε να έχουμε απεριόριστη ελευθερία στο τι ανάβουμε και πότε χωρίς να σκεφτόμαστε ότι θα μας ρίξει το ρελέ, μπορούμε να εγκαταστήσουμε 2 τέτοια inverter παράλληλα (10kw συνολική ισχύς)"
Αν δεν έχουμε 2 και έχουμε 1 με 5kw και η ανάγκη μας είναι εκείνη τη στιγμή πχ 8000w δεν θα πάρει τα υπεράνω των 5 απο το δίκτυο ? Ή ΔΕΝ θα τα πάρει γιατι θα υπερβεί τη δική του συνολική ισχύ και θα μας ρίξει το ρελε ? Κάτι τέτοιο κατάλαβα απο μια απάντηση που έχεις δώσει εδώ. Οτι δηλαδή θα τον ρίξει.
2Β. Επειδή οι ανάγκες μου είναι μεγάλες οπως σου είπα και για λίγη ώρα μπορεί να ξεπεράσω τα 5000w μήπως είναι μόνοδρομος τα 2 ινβέρτερ ? Και αν είδες αυτό με τα 7kw (6200 rated).
5 Σχόλια
Καλησπέρα Κώστα. Επειδή το σπίτι το καλοκαίρι το νοικιάζω οπως σου είπα και αυτοί που μένουν δεν ειναι και δεν οφείλουν να είναι εκπαιδευμένοι και φυσικά θα ανοίξουν και 3 κλιματιστικά και θερμοσίφωνο και φούρνο μαζί και μπορεί να δουλεύει και κανά πότισμα εκείνη την ώρα, σύνολο 11kw. Εξ ου και οι μεγάλες καλοκαιρινές καταναλώσεις. Μήπως καλύτερα να παω σε οικονομικότερο πχ 2τμχ Χ 6,2kW να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ? Αναφερόμαι και αναφερόμουν σε inv Easun που έδειξε κάποιος το πρωί στη σελίδα ή σε κάτι ανάλογο. Για δες το please https://www.easun-energy.com/products/easun-7kw-solar-inverter-48v-photovoltaic-hybrid-inverter-230vac-110a-mppt-charger και να βάλω και μια μπαταρία 5kw. Οτι μου πεις θα κάνω και σε παρακαλώ δες το σαν να αφορά εσένα. Υπόχρεος !!!
Κοίταξε Θόδωρε, την εταιρεία δεν την ξέρω και σε καμια περίπτωση δε μπορώ να σε συμβουλεύσω για την ποιότητα και την αξιοπιστία των συγκεκριμένων inverters. Η τιμή τους σίγουρα δελεαστική ακομα και χωρίς την έκπτωση κάτι που σίγουρα δε μας λενε. Στη θέση σου δε θα πήγαινα σε αυτή τη λύση, όπως και δεν έχω προβεί σε τέτοιες αγορές. Δεν αναφέρομαι σε αγορές που αποτελούνται από πιο απλές διατάξεις, αλλά εδώ μιλάμε για πυκνωτές, μικροηλεκτονικά, μετασχηματιστές, σε αρκετά ψηλά ρεύματα, ειδικά αν συνδεθούν παράλληλα δύο τέτοιοι, πας κοντά 13κw! (50-60 Αmperes ΑC). Σίγουρα με ορθή χρήση και χωρίς υπερβολές όλα τα μηχανήματα είναι αξιοπρεπή. Αυτό που διαχωρίζει τις καλές μάρκες είναι η ικανότητά τους να ανταπεξέρχονται σε ακραίες συνθήκες. Και επειδή μιλάμε ότι θα έχεις ενοικιαστές, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν την ευαισθησια να μην ζορίσουν το σύστημα. Θα σου πουν, πληρώνουμε και θα έχουμε ολα τα AC αναμμένα στους 14C. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι να τρέχω καλοκαιριάτικα να αντικαθιστώ το inverter που αν καεί, καλώς θα καεί με τέτοια χρήση, αλλά δε νομίζω να το εκτιμήσουν και πολύ οι ενοικιαστές.
Στο δια ταύτα, την απόφαση θα την πάρεις εσύ. Εγώ απλά σου μοιράζομαι τη δική μου εμπειρία που είναι 2xGrowatt, τους έχω 1 χρόνο, δουλεύουν πολύ σωστά, έχουν ανταπεξέλθει ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με ψηλές θερμοκρασίες και δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής.
Δυστυχώς, αν πάρεις 2 inverters, τότε αυτομάτως δημιουργείται η ανάγκη να πάρεις μπαταρίες με τουλάχιστον 10kwh χωρητικότητα, διαφορετικά θα κινδυνέψεις να καταστρέψεις τις μπαταρίες. Και εξηγώ:
Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχεις 2 inverters (2x5kw). Ας υποθέσουμε επίσης ότι ζητάς 8,5kw στιγμιαίο φορτίο. Αυτό μεταφράζεται σε απαίτηση φορτίου 37Α AC. O inverter για να μπορέσει να σου δώσει τα 37Α σε εναλασσόμενο ρεύμα, θα χρειαστεί να μετατρέψει 177Α DC. Αν λοιπόν αυτή η ζήτηση γίνει το βράδυ που δεν έχεις φωτοβολταικά να βοηθήσουν, θα τα τραβήξει όλα από την μπαταρία. Αν έχεις μπαταρία 5kwh-48V σημαίνει ότι το μέγιστο φορτίο που θα μπορεί να τραβήξει ο inverter ειναι 105Α, άρα δε θα μπορέσει να υποστηρίξει και το inverter θα κόψει λάσπη.
Ίσως δεν το είχα αναφέρει μέχρι τώρα, ενώ ο ένας inverter μπορεί να δουλέψει χωρίς μπαταρίες (μόνο PV+GRid), όταν συνδέσεις 2 inverters παράλληλα (τουλάχιστον έτσι ισχύει στους Growatt), η μπαταρία κρίνεται απαραίτητη, δε δουλεύει χωρίς αυτήν. Πρότασή μου:
1) Ξεκίνα με ένα αξιόπιστο inverter και τα πάνελ σου. 2) Λειτούργησέ το 1 -1.5 μήνα και δες πώς ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου τη μέρα. 3) Το επόμενο βήμα είναι να πάρεις μία 5kwh μπαταρία και να δεις πώς ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου τη νύχτα.
4) Προχώρησε σε αγορά 2ης μπαταρίας για να προετοιμάσεις το σύστημα να υποδεχθεί τον 2ο inverter
5) Προμηθεύσου 2ο inverter για να τον συνδέσεις παράλληλα.
Αυτή είναι η σωστή σειρά, την οποία εγώ δεν εφάρμοσα πλήρως (πήρα πρώτα το 2ο ινβερτερ και μετά τη 2η μπαταρία, διαπιστώνοντας αυτό ου σου έγραψα στο παράδειγμα).
Το βασικότερο βήμα, είναι να κάνεις το 1ο βήμα. Τα υπόλοιπα θα τα βρεις στην πορεία
Πολύ καλά, κατάλαβα, ήσουν για ακόμα μια φορά πολύ κατατοπιστικός και έχεις καταλάβει πλήρως τις ανησυχίες μου σχετικά με τους ενοικιαστές. Μάλλον θα πάρω το 1ο θα το δουλέψω και με το δίκτυο και μετά βλέπουμε για μπαταρίες και για 2ο. Είπες όμως οτι "Αν η ζήτηση γίνει το βράδυ που δεν έχεις φωτοβολταικά να βοηθήσουν, θα τα τραβήξει όλα από την μπαταρία". ΟΚ Καταλαβαίνω οτι η αλληλουχία θα πρέπει να είναι Ηλιος-Μπαταρία-Δίκτυο αλλά δεν μπορούμε να του ζητήσουμε για το βράδυ να τα τραβάει απο το δίκτυο ? Επίσης πέρυσι που συζήταγα για netmetering ήρθαν τρεις "εμπειροι" μηχανικοί και είδαν το χώρο και μόνο ο ένας προβληματίστηκε απο μια σκίαση που έχω. Δεν τους έχω εμπιστοσύνη. Να επιμείνω σε "υβριδική" διάταξη όπως την έχεις περιγράψει ?
Nαι ισχύει, μπορείς να βάλεις να δουλεύεις SUB, δλδ ήλιος και μετά με προτεραιότητα από το δίκτυο. Η 'υβριδική' διάταξη θα δουλέψει εφόσον έχεις ίσο αριθμό πανελς για να φτιάξεις τα 2 strings. Άρα, η μία συστοιχία θα είναι στην περιοχή που δεν έχεις τη σκίαση (πχ, σε νότιο προσανατολισμό) και η 2η συστοιχία στον προσανατολισμό που θεωρητικά έχεις σκίαση. Η 1η συστοιχία θα μείνει ανεπηρέαστη αφού θα έχουν συνδεθεί παράλληλα οι 2 συστοιχίες, ενώ η 2η θα έχει το τίμημα της όποιας σκίασης. Αν τα συνδέσεις όλα σε σειρά τότε σίγουρα έχεις πολύ μικρότερες αποδόσεις
OK Ευχαριστω πολύ και πάλι. Ηδη έχεις εξασφαλίσει 2ήμερη δωρεάν διαμονη !