Είμαι αδαής και συγχωρέστε με για αυτό αλλά στην αναζήτηση και μου αρέσει που το συγκεκριμένο είναι υβριδικό γιατι δεν σκέφτομαι εντελώς αποκοπή απο το δίκτυο (λογω καταναλώσεων) και με βολεύει που δεν θα έχει τις διαδικασίες του netmetering και που δεν θα πρέπει να βάλω άμεσα μπαταρίες. Δεν εχω επίσης πρόβλημα να πάρω 2 αν χρειάζεται να καλύψω τις καταναλώσεις μου που είναι ψηλές το καλοκαίρι (μ.ο.μήνα 450-550kwh) -όσοι νοικιάζουν σπίτια μπορουν να καταλάβουν το γιατί) και χαμηλές το χειμώνα (μ.ο. 250-350kwh) και σε ημέρες περίπου 20-25kwh το καλοκαίρι και 10kwh το χειμώνα. Να εβαζα και κάποια πάνελ (5-6kw?) να μου καλύπτουν ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες έστω σε ποσοστό 70% της κατανάλωσης. Θα με κάλυπτε ένα τέτοιο σύστημα ? Ή πρέπει να προυπολογίσω και μπαταρίες με το extra κόστος που έχουν ? Βλέπω οτι οι βατώρες μου μπορεί να φτάσουν και τις 25χιλ την ημέρα αν τα έχω υπολογίσει σωστά.
9 Σχόλια
Εισαι πολυ κατατοπιστικός, πάντα. Ευχαριστώ! Αρα 2χιλ αμέσως για ινβέρτερ. Εχεις κάποιες μπαταρίες για να δω το Κόστος ? Αν οι καταναλώσεις μου είναι τις ώρες της ηλιοφάνειας ποτίσματα, μαγειρέματα, ζέστη άρα και χρήση κλιματιστικών φαντάζομαι οτι βοηθάει στη διαχείρηση. Και για τις ώρες χωρις ηλιοφάνεια να πέρνω απο το δίκτυο - προκειμένου να μην μπω και σε αυτή τη δαπάνη το λέω. Και τι άλλα πλεονεκτήματα σε σχέση με το netmetering υπάρχουν ? Τα έξοδα αδειοδότησης και οι μετρητές ? Σωστά ? Είναι και άλλα?
Να σαι καλά, σ' ευχαριστώ. Ναι, 2 inverters. Μπαταρίες έχω πάρει 3 από εδώ, με εξαιρετική απόδοση μέχρι στιγμής. Οι τιμές είναι περίου 1250ευρώ τα 5kw (48V - 100Ah). https://www.aliexpress.com/item/1005003764117272.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.276.388c1802HX78VZ
Εννοείται, αν συγχρονίσεις τις καταναλώσεις σου τις ώρες αιχμής, τότε αξιοποιείς στο έπακρον τη διαθεσιμότητα του ήλιου χωρίς μπαταρίες (απλά θα σου δημιουργήσει κάποιος άγχος να το έχεις στο μυαλό σου και να καταναλώνεις εκεινη τη δεδομένη στιγμή). Απλά για τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια αν σε συμφέρει το κόστος, προτιμάς μπαταρίες από το να τραβάς από το δίκτυο. Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με το netmetering είναι ότι νιώθεις πραγματικά ανεξάρτητος (αύριο, μεθαύριο θα πουν σε αυτούς που έχουν νετ μετερινγκ ότι η κιλοβατώρα τους έχει μικρότερη αξία από την κιλοβατώρα του παρόχου!), προφανώς δεν ασχολείσαι με άδειες, ούτε μετρητές.
Αυτά είναι τα προφανή, τα υπόλοιπα τα αντιλαμβανεσαι όταν βάλεις το σύστημα. Βλέπεις τι έχανες τόσα χρόνια :)
Για να σε προλαβω: Δεν υπάρχει έξτρα κόστος μεταφορικών ή τελωνειων ή οτιδήποτε άλλο. Οι μπαταρίες αποστέλονται με container από την Κίνα, φθάνουν κάποια στιγμή στην Πολωνία που είναι οι αποθήκες, και τις στέλνουν από εκεί με UPS ως ευρωπαϊκη αποστολή. Το αρνητικό ειναι ο χρόνος αναμονής που μπορεί να φτάσει τους 2 μήνες. Αν δλδ είσαι τυχερός και τη στιγμή της παραγγελίας, το container ήδη ταξιδεύει προς Ευρώπη, θα σου στείλουν τη μπαταρία από εκείνο το container. Εκεί μπορεί να την πάρεις στον μηνα. Διαφορετικά, 2 μήνες. Για το κόστος και την απόδοση που έχουν συμφέρει 100%
Τέλεια. Δινεις καλές, κατανοητές, τεκμηριωμένες πληροφορίες πάντα. Και εμένα μου αρέσει να βοηθάω τον κόσμο και όταν αγοράσω κάτι θα γράψω και κριτική με λεπτομέρειες ή με σχόλιο σε youtube, facebook κλπ . Μόνο πες μου αν μπορώ να σε βρω κάπου αλλου αν σε χρειαστώ ? Κάποιο forum, messenger κλπ ? Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, χρόνια πολλά και καλές γιορτές να περάσεις.
Πρόσφατα μπήκα σε αυτό το forum στο viber. Βοηθάω όσο μπορώ και από εκεί.
https://invite.viber.com/?g2=AQBDqg140EeBmFIXR5%2BhAk1t9sJe8yRg2jWEOc%2Bzc12lbwN2BM9HVNjlJC7FPYM5&lang=en
Νομίζω θα σε βοηθήσει κι εσένα να κατατοπιστείς καλύτερα.
Ό,τι χρειαστείς μου στέλνεις.
Χρόνια Πολλά, με υγεία και ό,τι καλύτερο στην οικογένειά σου.
Γνώμη μου, αν δώσεις 2 χιλιάδες για να πάρεις 2 Growatt, καλύτερα δώσε τα ίδια λεφτά και πάρε 1 Deye Hybrid 8kW, τα οποία είναι πιο αξιόπιστα.
ΟΚ σε ευχαριστ΄ώ. Εχω πελαγώσει γιατι ενώ πάνελ και ινβέρτερ το παλεύω οικονομικά το κόστος για μπαταρίες είναι μεγάλο (πχ 4Χ1250ευρώ που λέει ο Pollux) και είμαι επιφυλακτικός με τις μπαταρίες γιατι πιστεύω οτι θα βελτιωθούν και θα πέσουν οι τιμές τους και τελικά δεν ξέρω συμφέρει και μήπως αξίζει να πάω σε επιδοτούμενο (30%) με μπαταρίες.
Καλησπερα theokalam. Μπορεις να ξεκινησεις με το ινβερτερ και τα πανελ χωρις μπαταριες. Βλέποντας πώς λειτουργει το συστημα θα καταλαβεις καλυτερα τις αναγκες σου και θα δεις τι χρειαζεσαι απο μπαταριες. Κι εγω ξεκινησα με 1 ινβερτερ και 1 μπαταρια και κατεληξα με 2ινβερτερς και 3 μπαταριες. Οποτε μην αγχωνεσαι. Κανε το πρωτο βημα αλλιως δε θα το κανεις ποτε αν συνεχιζεις να διαβαζεις τις γνωμες ολων.
Εχεις δίκιο και η σελίδα που μου υπέδειξες δεν βοηθάει. Είναι πιο "προχωρημένοι" μπασμένοι στο θέμα απο εμένα και πιο πολύ ο καθένας θέλει να πουλήσει το δικό του ή ρωτάει συμβουλές γισ το δικό του. Σε ευχαριστώ, ναι μάλλον αυτό θα κάνω. Αυτοπαραγωγή-αυτοκατανάλωση ούτε καν νετμετερινγ.