Γνωρίζω ελάχιστα πράγματα για ενυδρεία,διάβασα ότι για θαλασσινό θέλει πιο μεγάλο,έχει δοκιμάσει κάποιος το συγκεκριμένο ενυδρείο να το στήσει για θαλασσινά ψάρια;ζω κοντά σε θάλασσα και έχω βρει έτοιμη θαλασσινή βιολογία,ευχαριστώ.
Δες αναλυτικά τους όρους χρήσης για τις Ερωτήσεις Προϊόντων
Γνωρίζω ελάχιστα πράγματα για ενυδρεία,διάβασα ότι για θαλασσινό θέλει πιο μεγάλο,έχει δοκιμάσει κάποιος το συγκεκριμένο ενυδρείο να το στήσει για θαλασσινά ψάρια;ζω κοντά σε θάλασσα και έχω βρει έτοιμη θαλασσινή βιολογία,ευχαριστώ.
1 Απάντηση
Το εχω παρει για χρυσοψαρα ... οποτε γλυκο νερό ..Τα μικρά ενυδρεία (nano reefs) κάτω των 100 λίτρων είναι πιο ευαίσθητα σε μεταβολές παραμέτρων.
Το εσωτερικό φίλτρο του Ciano δεν είναι ιδανικό για θαλασσινό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ή με τροποποιήσεις (π.χ. προσθήκη βιολογικού υλικού ή κάλτσας ενεργού άνθρακα).
Ενδείκνυται για soft corals ή μόνο ψάρια (FOWLR), όχι για SPS/LPS χωρίς sump.Για να γίνει λειτουργικό θαλασσινό:
Αναδευτήρας (wave maker) για κυκλοφορία.
Σκέτο φως LED ή ειδικό φως για κοράλλια (ανάλογα τι θα φιλοξενήσει).
Θερμοστάτης.
Ζωντανός βράχος (ή dry rock + bakteriά).
Υπόστρωμα (π.χ. aragonite άμμος).
Αλατόμετρο ή διαθλασίμετρο (για έλεγχο αλατότητας).
Θαλασσινό αλάτι ποιότητας (π.χ. Red Sea, Instant Ocean).
Τεστ νερού (pH, KH, NO2, NO3, NH3, Ca αν έχει κοράλλια).
(Προαιρετικά: Skimmer, αν μπει βιολογικό φορτίο υψηλό.)Στήσιμο βήμα-βήμα:
Γέμισμα με νερό όσμωσης + αλάτι (ή καθαρό θαλασσινό νερό). Μην χρησιμοποιήσεις νερό βρύσης.
Τοποθέτηση ζωντανού βράχου (για βιολογικό καθαρισμό).
Ροή νερού με αναδευτήρα και ενεργοποίηση φίλτρου.
Θέρμανση στους 25–26°C.
Κυκλικός βιολογικός κύκλος (cycling): Άσε το ενυδρείο να «τρέξει» χωρίς ζώα για 3–6 εβδομάδες. Μπορείς να προσθέσεις βακτήρια σε φιαλίδιο για επιτάχυνση.
Τεστ νερού: Όταν NH3 και NO2 πάνε 0, μπορείς να βάλεις πρώτα σαλιγκάρια ή καθαριστικά ασπόνδυλα, μετά ψάρια.
1–2 μικρά ψαράκια (π.χ. κλόουν, goby).
Σαλιγκάρια turbo, eremites, shrimps (ασπόνδυλα).
Soft corals (αν έχεις καλό φως και σταθερότητα).
3 Σχόλια
Σε ευχαριστώ για την απίστευτα αναλυτική σου απάντηση,πραγματικά έμαθα πράγματα που αγνοούσα,για γλυκό νερό τι θα χρειαστώ;
Να είσαι καλά! Και εγώ λίγα πράγματα γνώριζα ήμουν κάποτε ο άνθρωπος που έπαιρνε σαν παιδάκι γυάλα για χρυσόψαρο το εμβάθυνα από πέρυσι το καλοκαίρι . Διάβασα άπειρα άρθρα , είδα βίντεο. Να είναι καλά το ίντερνετ!
Γλυκό νερό , να ξεκινήσω από κάτι βασικό. Το ενυδρείο είτε γλυκο ,είτε αλμυρό χρειάζεται στρώσιμο στον κύκλο της αμμωνίας.
Αγόρασα λοιπόν και εγώ Οκτώβρη το 60ρι της ciano βάζοντας 3 χρυσόψαρα που τα διατηρω ακομα ... OK γενικά ικανοποιημένος δεν μπορώ να πω . Είναι λιγο ακριβη στα ανταλλακτικά αν επιλέξεις της εταιρίας της ίδιας...
Διαθέτει θερμοστάτη που το καλοκαίρι δεν τον χρειάζεσαι και αν έχεις χρυσόψαρα ούτε χειμώνα. Αντλια τίμια για τα λίτρα της , φως led . 2. Υλικά Εσωτερικά:
Υπόστρωμα: Άμμος ή χαλίκι (1,5–3 κιλά ανά 10 λίτρα — περίπου 8–10 κιλά συνολικά).
Διακοσμητικά / Πέτρες / Ξύλα: Να είναι ασφαλή για ενυδρεία.
Φυτά: Φυσικά ή ψεύτικα. Τα φυσικά βοηθούν στον κύκλο αμμωνίας.
Αντιχλώριο: Για να κάνεις το νερό της βρύσης ασφαλές.
Βιολογικό ενεργοποιητή (προαιρετικά): Βοηθά στην ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων.
Τεστ νερού: Για μέτρηση pH, αμμωνίας (NH3), νιτρωδών (NO2), νιτρικών (NO3). Πολύ σημαντικό για την εκκίνηση και τη συντήρηση.
Κουβάς/σωλήνας για αλλαγές νερού.
Διαδικασία Εκκίνησης (στρώσιμο):
Τοποθέτησε το ενυδρείο σε σταθερό σημείο μακριά από ήλιο.
Βάλε υπόστρωμα, διακοσμητικά, φίλτρο και θερμαντήρα.
Γέμισε με νερό βρύσης, βάλε αντιχλώριο και άφησέ το να λειτουργεί χωρίς ψάρια για 3–4 εβδομάδες (στρώσιμο).
Κάνε τακτικά τεστ νερού.
Μόλις η αμμωνία και τα νιτρώδη φτάσουν στο μηδέν, τότε μπορείς να βάλεις ψάρια.
Αλλαγή νερού 20–30% την εβδομάδα.
Καθάρισε το φίλτρο κάθε 2–4 εβδομάδες (όχι με νερό βρύσης!).
Παρακολούθηση επιπέδων νερού και συμπεριφοράς ψαριών.
Χίλια ευχαριστώ,είδα και εγώ βίντεο και διάβασα άρθρα αλλά βρηκα πολύ μεγάλη βοήθεια με τις δικές σου απαντήσεις,να σαι παντα καλά.