What to watch out for

• I write my questions about the product.
  • I avoid questions about the availability, price and course of my order.
  • I protect my personal information and do not publish it.
  • I do not use obscene or offensive expressions.

See in detail the terms of use for the Product Questions

All questions
Nikos_Alexis5346

Η ερώτηση/παρατήρηση μου απευθύνεται στον @Evángelos_Zantíris (αν τον αναφέρω σωστά) ή οποιονδήποτε έχει ήδη το προϊόν. Διευκρινίζω ότι έχω το 14άρι με Ι7 1195g επεξεργαστή και το πήρα πριν 1,5 περίπου μήνα στα 710 ευρώ. Το βασικό ζήτημα και για εμένα είναι η μπαταρία του λαπτοπ η οποία δύσκολα μου βγάζει 4,5-5 ώρες μετά από πολύ προσεκτική και χαλαρή χρήση. Σίγουρα δεν είναι ικανοποιητικό για καινούριο λαπτοπ. Σε διάφορα reviews σε sites αξιολόγησης λαπτοπ του εξωτερικού λένε για αυτονομία μέχρι 7-8 ώρες και ότι το λαπτοπ έχει ικανοποιητική μπαταρία. Οι χρόνοι αυτοί απέχουν πολύ από τις επιδόσεις του δικού μου. Ήθελα ωστόσο να ρωτήσω τι μπαταρία έχει το δικό σας λαπτοπ. Υπάρχουν δύο εκδοχές της μπαταρίας του Modern, 39Wh και 53.8Wh. Το δικό μου δυστυχώς έχει την πρώτη. Η δεύτερη δίνει +35% επιπλέον διάρκεια, δηλαδή στην περίπτωση μου οι 4,5 ώρες θα γινόντουσαν 6. Αν και το δικό σας λαπτοπ έχει τη μικρή μπαταρία έχετε το υπόψη σε περίπτωση που ποτέ την αντικαταστήσετε να ψάξετε για τη μεγαλύτερη. Αν έχει ήδη τη μεγαλύτερη θα ήθελα να ξέρω τι διάρκεια μπαταρίας έχετε.

Username

2 Replies

Nikos_Alexis5346

Γεια και πάλι Ευάγγελε. Απλά θα ήθελα να σου πω ότι ψάχνοντας σε φόρουμ κλπ έμαθα ότι η καταστροφή του αυτοκόλλητου factory seal δεν ακυρώνει την εγγύηση. Αυτό τουλάχιστον λέει η MSI στις ΗΠΑ, αλλά λογικά θα ισχύει και στην Ευρώπη. Λογικά οι διαμαρτυρίες από όσους είχαν gaming laptop που τα αναβαθμίζουν συχνά θα ήταν πολλές οπότε μια εταιρεία που φτιάχνει gaming laptop κατά βάση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει έναν τέτοιο όρο εύκολα... δεν ξέρω που μπορούμε να ρωτήσουμε για να βεβαιωθούμε. Σε σχέση με την υπερθέρμανση γενικά δεν είναι πρόβλημα, το παλιό μου λαπτοπ επειδή ζοριζόταν λόγω μικρού επεξεργαστή δούλευε συχνά πάνω από τους 80 βαθμούς και δεν έπαθε κάτι στα 3 χρόνια που το έχω.. προφανώς υπάρχει μια μικρή φθορά σε βάθος χρόνους αλλά αν σου συνέβη 2-3 φορές μόνο δεν είναι ανησυχητικό. Το πρόβλημα είναι όταν πλησιάζει ή ξεπερνάει τους 90 βαθμούς, οπότε το λαπτοπ θα κλείσει λογικά μόνο του (τα περισσότερα το κάνουν, πιστεύω και το modern θα έχει αυτή την πρόβλεψη) για να αυτοπροστατευτεί. Αν σου συμβαίνει κατ επανάληψη το πρόβλημα μπορείς να το ψάξεις, αλλά το να ανεβάζει θερμοκρασία και να δουλεύουν οι ανεμιστήρες στο φουλ δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Στο λέω επειδή αυτό μπορεί να σε ανησυχεί λόγω του ότι κάηκε το προηγούμενο λαπτοπ σου, όμως είναι άλλη περίπτωση. Μπορεί να μάζεψε σκόνη, να χάλασε το ανεμιστηράκι ή οτιδήποτε άλλο... σε λαπτοπ 2-3 χρόνων αυτό δεν είναι πρόβλημα. Μπορείς επίσης να βάλεις μια βάση με ανεμιστήρα, έχει κάποιες που κάνουν καλή δουλειά (η δική μου ρίχνει 13-15 βαθμούς τη θερμοκρασία όταν αυτή είναι υψηλή).

1 Comment

Evángelos Zantíris

Γεια σου, Νίκο. Ναι, αφαίρεση του factory seal μάλλον δεν ακυρώνει την εγγύηση στο λάπτοπ. Το είχα δει κι εγώ σε αμερικάνικες ιστοσελίδες κλπ, όπως ανάφερες ότι το εντόπισες κι εσύ. Είχα πάει μόλις μού παρουσιάστηκε το ζήτημα με την υπερθέρμανση και το αυτόματο σβήσιμο του λάπτοπ για 1η φορά σε έναν τεχνικό υπολογιστών, γιατί ο φορητός έκανε αρκετές ώρες που δεν άνοιγε και νόμισα πως πάλι μού κάηκε ο επεξεργαστής - κι ενώ μόλις μισό χρόνο τον είχα τον καινούργιο - , και ρωτούσα αν θα μπορούσα να το στείλω το φορητό, επειδή λίγες μέρες πριν είχα αφαιρέσει το αυτοκόλλητο για να ενσωματώσω την πρόσθετη RAM, το οποίο αυτοκόλλητο είχα διαβάσει πως αν το αφαιρέσεις, τότε ενδεχομένως χάνεις την εργοστασιακή εγγύηση των λάπτοπς. Μου είχε πει ο τεχνικός η/υ ότι ακόμη κι αν το άνοιξα, η εγγύηση (2 χρόνων κανονικά, αλλά αν έχεις κάνει εγγραφή στο επίσημο σάιτ της MSI για MSI center pro κι έχεις εγγράψει το μοντέλο με το όνομά του στην ιστοσελίδα τους, προστίθενται και άλλοι 4 μήνες ως εγγύηση, νομίζω) δεν χάνεται μάλλον....Και να περιμένω αν θα μου ανοίξει το λάπτοπ την ίδια μέρα, ειδάλλως να πάρω τηλέφωνο στα κεντρικά τους στην Αθήνα για το θέμα και να το στείλω σε αντιπρόσωπο για επιδιόρθωση χωρίς χρέωση κλπ....Ότι ενδεχομένως να ισχύει κανονικά η εγγύηση μού είχε πει. Δεν γνώριζε κι αυτός, αλλά προσφέρθηκε και μου είπε να αναφέρω και το όνομα του καταστήματός του (επιδιορθώνει και πουλάει υπολογιστές εδώ στα Τρίκαλα) στο τηλεφώνημα ή μέιλ που ενδεχομένως να έστελνα στην MSI, για να την πίεζα, σε περίπτωση που ενδεχομένως να είχε χαλάσει το λάπτοπ. Με είχε καταλάβει πόσο είχα τρομάξει ότι πάλι είχε καεί κανένας επεξεργαστής σε λάπτοπ 6 μηνών, ενδεχομένως ίδιο πρόβλημα με το λάπτοπ που μου χάλασε και δεν επανήλθε ποτέ. Τελικά επανήλθε μετά κάποιες ώρες ο φορητός, ευτυχώς, και λειτουργούσε κανονικά...αφού τον αποφόρτισα εντελώς και ξαναφόρτισα. Ήταν καλοκαίρι και είχε υπερθερμανθεί περισσότερο ακόμη τότε, θυμάμαι. Και το ξαναέπαθα μία ακόμη φορά, τουλάχιστον, στις αρχές του τωρινού χειμώνα νομίζω. Τελικά το ίδιο έγινε και επαναλειτούργησε. Δεν θυμάμαι αν έγινε μία ακόμη φορά. Το παλιό... ναι...Είχε μαζέψει κουρνιαχτό μέσα. Αυτό μου είχε πει ένας άλλος τεχνικός η/υ που τον είχα βρει ανοιχτό παραμονές Πρωτοχρονιάς, ψάχνοντας για συνεργείο φοιτητών η/υ, και μου είχε πει ότι είχαν καεί τα χάλκινα τμήματα μέσα, και είχε κουρνιαχτό και σκόνη μέσα, και ότι έπρεπε να το είχα καθαρίσει κάποιες φορές το φορητό κλπ. Είχα βάση ψυκτική και τη χρησιμοποιούσα, αλλά - όπως μου είπε κι άλλος τεχνικός που τον ξαναπήγα το φορητό εκείνον - δεν κάνουν τπτ οι βάσεις αυτές, ουσιαστικά. "Είναι σα να έχει βάλει κάποιος έναν ανεμιστήρα έξω από μαγαζί που καίγεται" μού είπε χαρακτηριστικά, κι ότι ενδεχομένως και χειρότερα τα κάνει τα πράγματα μια απλή βάση ψύξης των 20 €. Έχω ακόμη τη 2η βάση που έχω πάρει - η πρώτη μού είχε χαλάσει στα 3 χρόνια - αλλά δεν τη χρησιμοποιώ πια. Δεν έχει αποτέλεσμα, όπως κατάλαβα, και μπορεί να κάνει και χειρότερα τα πράγματα. Οπότε, το μόνο που κάνω είναι να έχω προσαρμόσει στα μικρά κομμάτια στήριξης σε γραφείο που έχει ο φορητός, 4 μικρά μαξιλαράκια, ποδαράκια-κύβους μικροσκοπικούς από τηλεόραση, που δεν τα χρησιμοποιώ σε αυτή...και προσπαθώ πάντα να το βάζω σε γραφείο που είναι με τζάμι από πάνω κλπ. Ναι, και στους 90 °C περίπου είχε φτάσει η θερμοκρασία αυτές τις φορές που μου έκλεισε για αυτοπροστασία του αυτός ο νέος φορητός μου της MSI. Δούλεψαν, όπως έπρεπε να κάνουν, στο φουλ τα ανεμιστηράκια, και είδα τις rpm τους, όπως και τη θερμοκρασία που έφτασε εσωτερικά το λάπτοπ, σε performance check στο MSI center pro αργότερα. Γι' αυτό μού αρέσει αυτή η υπηρεσία, όπως και για άλλα πράγματα που έχει. Έχει και forum αγοραστών, service site, που μπορώ να στείλω ερωτήματα κλπ, όπως και διάφορα mode που βάζεις το φορητό, και μετρήσεις/ελέγχους απόδοσής του κλπ. Και βλέπω ότι το ανανεώνουν και προσθέτουν συνεχώς υπηρεσίες κι ελέγχους που μπορείς να κάνεις μέσω αυτού. Αυτό καλό είναι. Με το Asus δεν είχα βρει καμία τέτοια υπηρεσία. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω αν ισχύει και μετά τα 2,5 χρόνια της εγγύησης του φορητού αυτό το MSI center pro, γιατί έχω δει πως πολλοί διαμαρτύρονται σε forum ότι δεν ανταποκρίνεται μετά. Θα ήταν όντως μεγάλο μειονέκτημα για μια εταιρεία που κυρίως βγάζει λάπτοπς για παιχνίδια προηγμένα κλπ, αν καιγόταν πάρα πολύ εύκολα ένας επεξεργαστής ή ετίθεντο εύκολα εκτός λειτουργίας ξαφνικά τα ανεμιστηράκια, όπως σωστά ανέφερες, και δεν θα συνέχιζε στην αγορά. Πραγματικά, ο λόγος που τον πήρα το συγκεκριμένο φορητό ήταν για τις επιδόσεις που είδα στην τιμή των 730 ευρώ τότε, όσο κι αν η MSI είναι εταιρεία που φημίζεται για φορητούς για παιχνίδια κλπ, όπως και για απίστευτες μονάδες PC, όπως έχω δει...Μου αρέσει πολύ και το έμβλημα με το Δράκο τους σε λάπτοπς και PC, αν και τα Modern μας μοντέλα δεν έχουν το σήμα αυτό στις εκδόσεις. Και είχα καταλάβει πως η ενσωματωμένη GPU δεν είναι φοβερών επιδόσεων, αλλά απλά ικανοποιητική, και είναι καινούργια της Intel σχετικά η Intel Iris Xe. Των 1.2 GB είναι μόνο περίπου, από ό,τι χω δει, επαναλαμβάνω, σε σάιτς ξένα η κάρτα γραφικών αυτή του δικού μου μοντέλου. Και το λέω για όσους ενδεχομένως το σκέφτονται και για παιχνίδια να το αγοράσουν και να ανταποκρίνεται. Δεν κάνει για παιχνίδια σύγχρονα κλπ...Εξάλλου, δεν μπορείς να προσθέσεις νέα κάρτα γραφικών στο λάπτοπ. Όσα λέει στην περιγραφή του ο φορητός, τα πληροί - για εμένα - κι ελπίζω να μας βγουν καλοί και με αντοχή στο χρόνο οι φορητοί, φίλε Νίκο. Ναι είσαι καλά. Και σε ευχαριστώ που έχω τη δυνατότητα να συνομιλώ με έναν - και να δύναται ο ίδιος να γράψει 2-3 πράγματα - για τεχνικά χαρακτηριστικά και πιθανά προβλήματα ή πλεονεκτήματα του λάπτοπ κλπ. Οι περισσότεροι θέτουν ένα ερώτημα και δεν ασχολούνται ξανά, είτε γιατί δεν θέλουν ή για άλλους λόγους. Βλέπω να γράφουν σε άλλα μοντέλα εφάμιλλων χαρακτηριστικών - που πολλές φορές κοστίζουν περίπου 1000 ευρώ τα λάπτοπς αντίστοιχων ανταγωνιστριών, αλλά μεγαλύτερων ονομάτων στην αγορά των λάπτοπς, εταιρειών - κάποιες κριτικές...και είναι πολύ περισσότερες οι κριτικές από αυτές για τους φορητούς της MSI. Σίγουρα ελλοχεύει ένα ρίσκο η αγορά μας, αλλά αξίζουν τα λάπτοπς... και με το παραπάνω ίσως. Μέσα από τις ιστοσελίδες και e-shops που πωλούσαν παλιότερα το λάπτοπ μου αυτό, είχα βρει ένα τηλέφωνο 2121041332, ενδεχομένως για υπέυθυνους για service από επίσημο αντιπρόσωπο στην Ελλάδα. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά σου το παραθέτω αν τυχόν θέλεις κάτι ή χρειαστείς. Δεν κάλεσα ποτέ, τότε που μου έκλεισε τις 2-3 φορές το λάπτοπ κι ανέβασε υπερβολικά τη θερμοκρασία του. Ενδεχομένως να μου χρειαστεί και να τους καλέσω κάποτε, αν είναι όντως υπεύθυνοι επίσημοι για service MSI στην Ελλάδα. Καλή συνέχεια, Νικόλα.

Username
Evángelos Zantíris

Γεια σου, Νίκο. Σήμερα είδα την ερώτησή σου. Είναι 52440 mWh ή 52.44 Wh η energy store capacity, δηλαδή η ολική δυνατότητα αποθηκευμένης ενέργειας από την μπαταρία, διαφορετικό πράγμα από την χωρητικότητα φόρτισης μπαταρίας σε Ampere-hours (Ah). Αν έχεις, επί παραδείγματι, μπαταρίες με τις ίδιες Ah, αλλά διαφορετική τάση (V) στους ακροδέκτες της κάθε μπαταρίας, θα έχεις διαφορετικό σύνολο Wh στους δύο συσσωρευτές(μπαταρίες)....Energy=...V*....mAh=...mWh ή σε Wh...
Κι έψαξα αυτά που είπες και κοιτούσα κι εγώ διάφορα forum για παρατηρήσεις ατόμων που έχουν αυτό το φορητό ή παρεμφερές μοντέλο. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι τα περισσότερα MSI, τουλάχιστον τα μοντέλα Modern που έχουμε αμφότεροι, δεν έχουν την μπαταρία τους με τη διάρκεια ζωής που υπόσχονται πως έχει η μπαταρία. Ναι, τα έχω διαβάσει κι εγώ...κι έχω δει και εδώ - μέσω skroutz - και χαρακτηριστικά κι επιδόσεις και του δικού σου φορητού, που είναι επίσης καλός και με χαρακτηριστικά για χρήση αρκετών χρόνων - και, γενικώς, με προοπτική - φορητός. Άλλωστε, έχεις τη δυνατότητα να επεκτείνεις τη ram μέχρι και σε 64 GB. Εγώ το άνοιξα - και μάλλον δεν ισχύει πια η εγγύηση από το εργοστάσιο - περίπου πριν από 4 μήνες, όταν κι έβαλα άλλα 8 GB, για να έχω 16 GB ram συνολικά. Μόλις χτες βράδυ έκανα αναβάθμιση χρησιμοποιώντας καινούργια έκδοση BIOS - μέσα από το MSI pro Center και την εγγραφή σε επίσημη ιστοσελίδα της MSI που είχα κάνει μόλις το αγόρασα - όπως και μόλις προχθές έκανα την 4η calibration-βαθμονόμηση για την μπαταρία. Απλώς λίγο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας έχω, Νίκο. Το δοκίμασα στο mode για φόρτιση μέχρι περίπου 95% και πόσο θα διαρκέσει η μπαταρία μέχρι να φτάσει στο 16% της, και με απλή χρήση (σερφάρισμα, 1 video youtube και στοιχεία καιρού και συνθηκών κλιματολογικών στο Microsoft Bing, Edge και Rewards που κοιτούσα) άντεξε ακριβώς 2 ώρες η μπαταρία αυτή των 52.44 βατωρών...Είχα κάνει και με μία εφαρμογή μέτρηση, για να δω την πραγματική διάρκεια ζωής που έχει η μπαταρία τώρα - αν και ήταν πριν κάνω την ανά 3 μήνες βαθμονόμηση μπαταρίας, που προχθές έκανα ξανά, όπως κι αυτή την εγκατάσταση της επικαιροποιημένης έκδοσης BIOS - και είχα δει στη μέτρηση πως αυτή τη στιγμή η μέγιστη χωρητικότητα αποθηκευμένης ενέργειας (energy store capacity) της μπαταρίας έχει πέσει σε περίπου 15 Wh, οπότε καθόλου καλή η αυτονομία της πια...Τραγική διαπίστωση, αλλά ισχύει αυτή η μέτρηση. Τον έχω ένα χρόνο ακριβώς τώρα το φορητό. Έχω δει ότι κι άλλοι έχουν πρόβλημα με την μπαταρία τους και τη διάρκειά της στο εξωτερικό, όχι μόνο σε modern, αλλά και σε κάποια άλλα μοντέλα της MSI. Στην αρχή μού άντεχε περίπου 4.5 ώρες η μπαταρία, που στο MSI Pro center γράφει όντως ότι είναι 52.44 wh energy store capacity, αλλά - μολονότι το φρόντιζα το φορητό και την μπαταρία, χρησιμοποιώντας το ιδανικότερο mode λειτουργίας κάθε φορά - η μπαταρία άρχιζε να φθίνει με ταχύ ρυθμό. Φαντάζομαι τι γίνεται με το δικό σου, που έχει 39 Wh...
Κατά τα άλλα, όπως θα έχεις διαπιστώσει, οι φορητοί έχουν καλές επιδόσεις σε επεξεργαστή, αποκρίσεις κλπ....Και η κάρτα γραφικών Intel Iris Xe - αν και είναι μόλις 1 ή 1.2 GB, όπως την έχω ψάξει στο διαδίκτυο τη συγκεκριμένη - είναι πολύ καλή, όπως βλέπω, ασχέτως αν δεν παίζω παιχνίδια κλπ. Σκέφτομαι ήδη να ανοίξω ξανά τον υπολογιστή και να προσθέσω την κατάλληλη μπαταρία. Την έχω βρει την αντίστοιχη σε ολλανδικό και βρετανικό site, και είναι πάλι 52.44 Wh, ναι. Σε μισό χρόνο πιστεύω πως θα προχωρήσω στην αγορά της και θα την εγκαταστήσω. Στα 50-55 ευρώ τη βρίσκω να κοστίζει σε αυτά τα e-shops του εξωτερικού. Κάτι...παίζει με τις μπαταρίες των MSI, ενδεχομένως, δεν ξέρω...Ίσως να μη βάζουν καλές μπαταρίες - με ιδανική διάρκεια κλπ - μέσα, όταν κάνουν τη συναρμολόγηση στην ενδοχώρα της Κίνας (αφού εκεί κατασκευάζονται, νομίζω, ασχέτως αν τα κεντρικά της MSI είναι στην κοντινή της χώρα, την Ταϊβάν) , στο Αϊντχόβεν (στο Son γράφει το δικό μου από κάτω, στη βάση του) της Ολλανδίας ή όπου συναρμολογούν όλα τα τμήματα/εξαρτήματα των φορητών...και ίσως αν εγκαταστήσω αυτή την αγορασμένη μπαταρία να έχει μια διάρκεια 6 ωρών σε απλή χρήση...Δεν ξέρω, πραγματικά...Επειδή είδα τις συγκεκριμένες επιδόσεις επεξεργαστή, το μοντέρνο σχεδιασμό, το σχετικώς χαμηλό βάρος κι ωραίο αλουμινένιο σασί, όπως κι άλλα στοιχεία του, παρήγγειλα το συγκεκριμένο φορητό. Η μπαταρία του κι ο ήχος του - αν δεν έχω συνδεδεμένη την μπάρα ήχου που αγόρασα, ο ήχος του λάπτοπ δεν είναι καλός - είναι αυτά που με εκνευρίζουν μόνο. Καλή συνέχεια, φίλε μου. Παράγγειλε κι εσύ αυτή την μπαταρία με τις 52440 mWh (52.44 Wh), όταν θες οπωσδήποτε να την εγκαταστήσεις, αλλάζοντας την παλιά/αρχική του φορητού σου. Πρόσεξε μόνο να είναι συμβατή με το μοντέλο του φορητού σου, που όντως μάλλον είναι, και σίγουρα το έχεις εξακριβώσει.

18 Comments

Nikos_Alexis5346

Ευχαριστώ για την απάντηση Ευάγγελε. Γενικά μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος με το λαπτοπ στα 700 ευρώ που το πήρα. Δηλαδή από ισχύ και επιδόσεις είναι καλό και κάνει κομπλέ τη δουλειά του. Τώρα το δικό μου είδα ότι έχει φτάσει να δίνεται στα 1050 ευρώ στην Ελλάδα, σε μια τέτοια τιμή είναι αρκετά ακριβό οπότε θα έλεγε δεν συμφέρει (πας και για το Prestige που είναι το επόμενο μοντέλο μετά). Για μια τιμή στα 700-750 το θεωρώ τίμιο πάντως. Εξάλλου η MSI έχει κάνει σε κάποια σημεία low budget επιλογές, όπως πχ ο σκληρός δίσκος που είναι σχετικά αργός για ssd (δεν είναι κάτι που επηρεάζει στις καθημερινές εργασίες βέβαια, αλλά το hp envy i3 8th gen που είχα πριν είχε 3 φορές ταχύτερο δίσκο). Τα επόμενης γενιάς Modern (12th gen intel processors) έχουν δυστυχώς ενσωματωμένη μνήμη ram οπότε όσα gb πάρεις την αρχή με τόσα μένεις για πάντα. Τό ότι τα δικά μας έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης είναι σημαντικό πλεονέκτημα.
Για τη μπαταρία τη μετράω συχνά μήπως και καταφέρω να πάω λίγο παραπάνω την αυτονομία. Με κλειστό wifi και ανοιχτή οθόνη για εργασία π.χ. τύπου word, με φωτισμό στο 1/3 περίπου η αυτονομία είναι στις 6 ώρες περίπου. Με wifi κλπ παίζει από 4-4.5 ανάλογα με τη χρήση, σπάνια πλησιάζει και τις 5. Αλλά το envy με 39wh μπαταρία επίσης όταν το πήρα έβγαζε 6+ ώρες με παρόμοια χρήση και χωρίς wifi περνούσε τις 8 (το είχα 3 χρόνια αυτό το λαπτοπ και η μπαταρία του τώρα είναι λίγο χειρότερη από το καινούριο Modern μου).
Για τον ήχο πάντως το δικό μου Modern έχει το σύστημα Nahimic που αλλάζει διάφορες ρυθμίσεις και βελτιώνει αισθητά την ποιότητα και την ένταση. Δεν ξέρω αν το έχει το δικό σου και αν το έχεις δοκιμάσει, αλλά εμένα μου έλυσε κάπως το πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση για να μην είμαστε πλεονέκτες, όπως είναι οι τιμές των λαπτοπ σήμερα το Modern ήταν μια αρκετά τίμια επιλογή. Το κακό είναι ότι η τιμή του αυξάνεται σημαντικά στο εξωτερικό και μάλλον και στην Ελλάδα αρχίζει σιγά σιγά να κοστίζει όσο ένα λαπτοπ της ανώτερης κατηγορίας από αυτή που απευθύνεται. οπότε ήμασταν τυχεροί που το πήραμε εγκαίρως.

Evángelos Zantíris

Ναι, Νικόλα. Και το MSI modern 15" i7 G1165 που έχω εγώ τόσο πωλείται τώρα στην Ελλάδα. Μόνο σε ένα κατάστημα, σε τιμή περίπου 1050 ευρώ. Πολύ περισσότερα από τα 730-740 που έδωσα πριν από 1 χρόνο. Μια χαρά επιδόσεις έχει, πράγματι. Τότε είχα δει τη γενιά επεξεργαστή του, όπως και τις άλλες επιδόσεις του, και κατάλαβα πως ήταν ευκαιρία. Το μόνο λάπτοπ που είχα νωρίτερα ήταν ένα της ASUS, το οποίο το είχα από το 2015. Κάηκε ο επεξεργαστής στα τέλη, ακριβώς, του 2021. Δεν μου άντεξε ούτε 7 χρόνια, αν και ποτέ δεν το είχα ανοίξει να το καθαρίσω. Είχε μαζέψει σκόνες εσωτερικά και κάηκε ο επεξεργαστής του πριν συμπληρώσω 7 χρόνια χρήσης. Μπορεί να ήταν ελλιπής ο αερισμός του με ανεμιστηράκια εσωτερικά, όπως κι ο σχεδιασμός του με πλαστικό αποκλειστικά κλπ. Αρχές του 2022 έψαχνα για λάπτοπ, λοιπόν, κι επέλεξα αυτό το MSI modern, που έχει καλό αερισμό με 2 ανεμιστηράκια, όπως και καλό σασί αλουμινίου κλπ, εκτός των άλλων επιδόσεων. Μόνο το θέμα που έχουμε με μπαταρία...Επίσης, επειδή συνδέω κι έναν εξωτερικό δίσκο που έχω, όπως και ποντίκι, αλλά και μια μπάρα ήχου, η μπαταρία εξαντλείται πιο γρήγορα. Αλλά ακόμη και να μην τα συνδέσω αυτά, σε καμία περίπτωση δεν διαρκεί η μπαταρία όσο υπόσχεται σε παρουσιάσεις του λάπτοπ κλπ. Ακόμη και μετά τη φόρτωση BIOS επικαιροποιημένων που έκανα, δεν είναι η διάρκεια της μπαταρίας καλή κι έχει ελαττωθεί σε 15 από 53 Wh, σε αποθηκευμένη ενέργεια, μετά από φόρτιση στο 94%. Μετά βίας 2 ώρες, μέχρι να φτάσει 14% η μπαταρία, με όλα αυτά που προανέφερα συνδεδεμένα, και με απλή χρήση (όχι παιχνίδια ή βαριά προγράμματα κλπ). Το έχω κι εγώ το Nahimic, ναι. Ασφαλώς και φαίνεται η βελτίωση στον ήχο, αλλά προτίμησα να αγοράσω και μια απλή φθηνή μπάρα ήχου, των 36 ευρώ (της Creative). Καμία φορά που θέλω να βάζω μουσική ο ήχος - πάρα τη χρήση του Nahimic program - ήτο ανυπόφορος. Επί παραδείγματι, το Asus που είχα πριν μόνο σε αυτόν τον τομέα υπερτερούσε, θα έλεγα. Είχε ένα σύστημα ήχου πολύ καλό. Αλλά θεωρώ πως άλλα είναι τα/σημαντικά που πρέπει να μεριμνούν οι κατασκευαστές λάπτοπ, κι αν θες πολύ να έχεις ήχο ικανοποιητικό, παίρνεις μια μικρή μπάρα ήχου. Έχεις δίκιο ότι ο σκληρός δίσκος SSD δεν είναι και πολύ ταχύς για SSD - το ίδιο ισχύει και στο δικό μου λάπτοπ, αλλά και για εμένα δεν είναι και τόσο σημαντικό θέμα. Για την ενσωματωμένη μνήμη RAM στα μοντέλα της 12ης γενιάς MSi, που αναφέρεις, το έχω διαβάσει σε περιγραφές μοντέλων MSI επεξεργαστή 12ης γενιάς και συμφωνώ, κι απορώ για την αστοχία τους αυτή...Δεν μπορεί να αναβαθμίσει τη Ram τους ο αγοραστής, επειδή είναι ενσωματωμένη και δεν είναι επεκτάσιμη η RAM σε αυτά τα μοντέλα κλπ. Το έχω δοκιμάσει και χωρίς φωτισμό πληκτρολογίου, με 50% φωτισμό οθόνης (και συνήθως 66% θέτω το φωτισμό οθόνης στο MSI Pro center), αλλά χωρίς wifi δεν το έχω δοκιμάσει να δω πόσο διαρκεί πια η μπαταρία μου. Το πολύ να διαρκέσει γύρω στις 3 ώρες, με απλή χρήση word ή excel και χωρίς wifi χρήση, έτσι εκτιμώ. Πάντως, κι εγώ αυτό έχω ξαναγράψει. Είμαι - σε γενικές γραμμές - πολύ ικανοποιημένος στην τιμή που το βρήκα τότε, βάσει των επιδόσεών του, εκτός από αυτό που έχουμε αναφέρει για τη μικρή διάρκεια ζωής της μπαταρίας μετά κάποιους μήνες χρήσης του φορητού, όπως και τον ήχο του. Και δεν ενδείκνυται για βαριά/απαιτητικά παιχνίδια, για όποιον το σκέφτεται. Έχει ενσωματωμένη την Intel Iris Xe (από ό,τι έχω διαβάσει, είναι μια νέα σχετικά έκδοση καρτών γραφικών της Intel, που είναι υπό δοκιμήν), κι όχι ξεχωριστή κάρτα γραφικών. Η συγκεκριμένη που έχω στο φορητό μου είναι 1.2-1.3 GB (μου αρκεί για απλά προγράμματα κλπ, και την έχω βρει αρκετά καλή), που απέχει παρασάγγας από τα 4 - και παραπάνω - GB που απαιτούνται για παιχνίδια, και μάλιστα χρειάζεται ξεχωριστή κάρτα γραφικών για αυτά κλπ.
Σε περίπτωση που χρειαστεί επισκευή το λάπτοπ, μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στα κεντρικά των επισκευαστών της MSI, μέσα από το MSI pro Center, όπως έχω δει χρησιμοποιώντας το. 3 φορές - σε αυτό τον ένα χρόνο από την αγορά του - είχα θέμα με την υπερθέρμανση του υπολογιστή, όταν και τα ανεμιστηράκια δούλεψαν στο φουλ, και έπρεπε να περιμένω να αποφορτιστεί πλήρως ο υπολογιστής, να τον βάλω να φορτίσει η μπαταρία του από την αρχή και να τον ανοίξω ξανά μετά 2-3 ώρες. Αυτά γίνονται, μιας και μηχανήματα είναι...Δεν χρειάστηκε να απευθυνθώ στο τμήμα Service για επισκευή, ευτυχώς. Πάντως, η σφραγίδα εργοστασίου (factory seal) έχει πια καταργηθεί, κι ενώ θα ίσχυε για 2 χρόνια και κάτι η εγγύηση του λάπτοπ, μιας και τον άνοιξα μόνος και άνοιξα το αυτοκόλλητο το εργοστασιακό, ώστε να προσθέσω 8 GB RAM. Μακάρι και μακροπρόθεσμα να δικαιωθούμε για την επιλογή μας, Νίκο...χεχε. Να "βγάλουν" τουλάχιστον 10 χρόνια οι φορητοί, και την μπαταρία την αλλάζουμε και οι ίδιοι. Δεν υπάρχει θέμα. Απλώς, θέλει περισσότερη προσοχή από την προσθήκη RAM, από όσα έχω δει σε βίντεο στο YouTube. Μακάρι και μακροπρόθεσμα να δικαιωθούμε για την επιλογή μας, Νίκο...χεχε. Καλή συνέχεια. Σ' ευχαριστώ κι εσένα για την απάντησή σου και τις διευκρινίσεις σου όσον αφορά το τι συμβαίνει με τη χρήση του δικού σου MSI modern κλπ.

Nikos_Alexis5346

Ρώτησα την MSΙ για την εγγύηση σε περίπτωση αναβάθμισης και μου απάντησαν αυτό:
MSI users are allowed to void the warranty sticker to upgrade the RAM, HDD/SSD, swap out batteries, and also for cleaning purposes. Removing the warranty sticker doesn't change anything in terms of the warranty rules.
Cleaning purposes' encompasses removal of dust or other objects in the cooling solution, but not the dismantling of the coolers/cooling system or thermal paste swap - such actions will void the warranty if performed on your own. Regarding RAM, in order to avoid compatibility problems, it is advisable to install the same modules (brand and reference) as those present in the computer.

Please note that any hypothetical damages which may occur during the mentioned actions will not be covered under the manufacturer's warranty (for e.g. Scratches, broken pieces, damaged pins, etc.).
This must be done gently.

Nikos_Alexis5346

Ευάγγελε να σε ρωτήσω, εσυ τι ram έβαλες στο δικό σου; Ίδιο μοντέλο με αυτή που είχε ήδη ή κάποια διαφορετική; δεν βρίσκω τη samsung που έχει στα 8 gb, οπότε αναρωτιέμαι αν θα δημιουργούσε πρόβλημα να έβαζα κάποια άλλη.. ή μήπως θα πρέπει να αλλάξω όλο το σετ και να βάλω 8+8?

Evángelos Zantíris

Ναι, έτσι είναι, Νικόλα. Απλώς θέλει προσοχή όπως το ανοίγεις το λάπτοπ κλπ. Και να μην πειράξεις τη θερμική πάστα, το σύστημα ψύξης του υπολογιστή με τα δύο ανεμιστηράκια κλπ. Ωραία που το επιβεβαιώνει και η ίδια η MSI στο μήνυμα που της έστειλες, φυσικά. Δεν υπάρχει θέμα με το αυτοκόλλητο το εργοστασιακό της εγγύησης, μια χαρά. Είχα δει βίντεο ατόμων στο youtube, για το πώς το ανοίγουν το MSI τους και έδειχναν και την πάστα τη θερμική -βέβαια αυτοί την πείραζαν και δεν ασχολούνταν με την ακύρωση της εγγύησης μέσω της ενέργειάς τους- κλπ. Και ναι, το άνοιξα κι έβαλα μία επιπλέον 8 GB RAM, όπως σου είχα γράψει, στα ήδη υπάρχοντα 8 GB. Ναι, νομίζω πως Samsung είδα ότι έχει ως αρχική, όντως, και το δικό μου. Αν και πάντα τα θυμάμαι αυτά, δεν είμαι σίγουρος αν όντως έχει μια Samsung ως αρχική. Νομίζω πως αυτή είδα κι εγώ. Μία της crucial πήρα και προσέθεσα μετά. Νομίζω ήταν γύρω στα 25-26 ευρώ - με τα έξοδα αποστολής - τότε. Αυτήν εδώ πρέπει να ήταν:
https://www.skroutz.gr/s/24227230/Crucial-8GB-DDR4-RAM-%CE%BC%CE%B5-%CE%A4%CE%B1%CF%87%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-3200-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-Laptop-CT8G4SFRA32A.html

Crucial 8GB με συχνότητα χρονισμού 3200 MHz πήρα, πάντως, σίγουρα. Τόσο είναι και η αρχική του λάπτοπ. Δεν παίζει ρόλο που είναι διαφορετική μάρκα. Είχα σαστίσει που είδα να δείχνει μετά στο MSI center pro ότι τα MHz σε συχνότητα χρονισμού ήταν 1600 (τα μισά), αλλά ρώτησα στον ειδικό τεχνικό που είχα πάει το λάπτοπ τότε που μου έκλεισε και είχε υπερθερμανθεί, και μου είπε ότι έτσι τα μοιράζει εφόσον προσέθεσα τη νέα RAM. Το κοίταξα κι εγώ στο διαδίκτυο και είδα πως το DDR4 είναι το Double Data Random 4th, κι αυτό γίνεται. Μπορεί να λέει για τα 1600 MHz στο MSI Center Pro, αλλά διπλασιάζονται από τις DDR4 κι έχουμε τα 3200 MHz. Και στο δικό μου λέει πως φτάνει ο επεξεργαστής στα 4,7 GHz στο φουλ. Δεν είμαι ειδικός σε αυτά, αλλά πιστεύω πως έτσι έχουν τα πράγματα. Ψάξε να έχει την ίδια συχνότητα χρονισμού η κάρτα και να είναι ίδιου τύπου (DDR4 εν προκειμένω), τάση 1.2 Volt προφανώς θα έχει...Και δεν γίνεται να βρούμε άλλη αντίστοιχη στην ελληνική αγορά, για να έχουμε την ίδια Samsung κλπ που έχει το λάπτοπ. Ρώτα και κανέναν με καταστήματα PC, laptop να σου πει, μάλλον έτσι έχουν τα πράγματα. Πάντως, από τότε που έχω εγκαταστήσει τη νέα RAM, βλέπω όντως διαφορά και σα να παίρνει πιο εύκολα "ανάσες" το λάπτοπ. Και στη μέτρηση στο MSI center pro φαίνεται αυτό, καθώς ενώ είχα πριν να χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο η RAM στο 66-70% αυτής -και παραπάνω- τώρα δείχνουν το πολύ ως 35-40 % οι μετρήσεις που έχω κάνει. Και σκέφτομαι κάποτε να πάρω και μπαταρία που σου έλεγα. Το μελανό σημείο στο λάπτοπ, όπως και σε άλλα μοντέλα αυτής της εταιρείας, από ό,τι έχω διαβάσει σε φόρουμ. Αν σου πει κάτι διαφορετικό ένας τεχνικός υπολογιστών για υπολογιστές, όσον αφορά αυτό με τη RAM και τι πρέπει να πάρεις, ενημέρωσέ με, για να δω αν έχω κάνει λάθος και πρέπει να διορθώσω κι εγώ κάτι όσον αφορά αυτό που έκανα με RAM κλπ στο φορητό μου.
Βρήκα κι ένα άρθρο για τις RAM πριν. Το παραθέτω. CAS κλπ εγώ δεν έψαξα πριν την παραγγείλω τη RAM που τελικά προσέθεσα στο φορητό υπολογιστή. https://gr.pcmag.com/components/36260/pos-na-epilexete-te-soste-ram-gia-to-desktop-pc-e-to-laptop-sas-to-2021
Καλή συνέχεια.

Evángelos Zantíris

Νίκο, επειδή είχαμε θίξει το ζήτημα με τις κάρτες RAM, να σου πω ότι το δικό μου είχε ενσωματωμένη μια SK Hynix 8 GB DDR4 Ram των 1.2 Volt. Παλιά εταιρεία που ήταν στον όμιλο της Hyundai γενικώς όταν ιδρύθηκε, από ό,τι είδα στο διαδίκτυο. Έτυχε να ανοίξω το φορητό ξανά, για να δω την κατάσταση της μπαταρίας κλπ - παρήγγειλα ήδη καινούργια, και ίσως χρησιμοποιώ την καινούργια αλλά να χρησιμοποιώ κατά διαστήματα και την παλιά γιατί έχει ακόμη κάτι να δώσει - και είδα δομικά του Laptop θέματα. Είναι νοτιοκορεάτικης, λοιπόν, τεχνογνωσίας η Ram η αρχική που είχε, ανεξαρτήτως αν παράγεται στην Κίνα (αυτή αναφέρεται ως χώρα παραγωγής της), μιας και τα περισσότερα εκεί κατασκευάζονται πια, στην ενδοχώρα της Κίνας. Και μετά προσέθεσα την Crucial, επίσης όμοιων επιδόσεων. Η Micron 2210S NVMe M.2 Gen3 X4 512GB SSD Solid State Drive MTFDHBA512QFD (22mm φάρδος *80mm μήκος...και ύψος γύρω στη 0.1 ίντσα= 2.54 mm) - είναι η ενσωματωμένη κάρτα SSD μέσα στο laptop μου και ίσως προσθέσω μια SSD - δεν ξέρω ποιας μάρκας θα επιλέξω - των 500 ή 512 GB και να είναι NVMe M.2 2280 Gen4 X4, για να έχω ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής/μεταφοράς δεδομένων μεγαλύτερες, γιατί με απλή SSD Gen3 X4 της Micron Gen3 X4 δεν έχω πάνω από 2200 MB/s διαβάσματος ταχύτητα και 1070 MB/s εγγραφής....ενώ με NVMe M.2 2280 Gen4 X4 βλέπω πως έχεις ακόμη και 7000 MB/s διαβάσματος ταχύτητα - αναλόγως με τη μάρκα-φίρμα - και 4000-5000 MB/s ταχύτητα εγγραφής, σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιων καρτών SSD.
Γενικώς, από ό,τι έχω καταλάβει, δεν έβαλαν μέσα στο φορητό μου τα εκπληκτικά εξαρτήματα - αν και μια χαρά δουλεύουν, αν εξαιρέσεις το συσσωρευτή ενέργειας - , αλλά ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Το θέμα είναι πως το λατρεύω το σχεδιασμό του, το πληκτρολόγιό του και άλλα, όπως τον επεξεργαστή του κλπ, και είναι laptop που δέχεται αναβαθμίσεις, τις οποίες κάνω σταδιακά όπως σου είπα, εν αντιθέσει με άλλα laptop που δε σου παρέχουν αυτή τη δυνατότητα...

Nikos_Alexis5346

Καλημέρα Ευάγγελε, καλά είσαι; Πώς εξελίσσεται η εμπειρία με το MSI? Εγώ το μοναδικό θέμα που έχω όπως ήταν αναμενόμενο είναι η μπαταρία.. ήδη έπεσε από τα 37 στα 26Mh αν και το έχω 6 μήνες μόνο και λίγο πολύ ακολουθώ τις οδηγίες συντήρησης... για να καταλάβεις η μπαταρία του hp envy που είχα πριν είναι ακόμα στο 99% της απόδοσης μετά από 3.5 χρόνια... τα έβαλα με ίδιες ρυθμίσεις να παίξουν το ίδιο βίντεο στο youtube και ενώ το παλιό λαπτοπ κράτησε 6,5 ώρες το modern έκλεισε λίγο μετά τις 3.5 (έχουν ίδιο μέγεθος μπαταρίας τυπικά). Οπότε σιγά σιγά σκέφτομαι να πάρω κι εγώ μια καινούρια μπαταρία, μάλλον 52Wh να βγάλει έστω 1 - 1,5 χρόνο..έχεις βρει κάποια σε συμφέρουσα τιμή; εγώ τη βρίσκω από 60 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά..

Nikos_Alexis5346

Επίσης επειδή είδα το σχόλιο σου για τον δίσκο νομίζω ότι όντως αυτός που έχει είναι αργός... από την άλλη τα 7.000 ταχύτητα ανάγνωσης και τα 5.000 είναι μάλλον υπερβολή και δεν είναι και σίγουρο ότι το λαπτοπ μπορεί να καλύψει αυτές τις ταχύτητες, οπότε μπορεί να τα βάλεις αλλά να τρέχουν πιο αργά. Νομίζω λύσεις στα 3.000-3,.500 εγγραφή - ανάγνωση είναι κατάλληλες για την εποχή μας, για παραπάνω θα δώσεις πολύ παραπάνω χρήματα και θα δεις μικρές μόνο διαφορές.. επίσης και ο δίσκος που έχει τώρα μπορεί να φαίνεται μια χαρά, ανάλογα με τη χρήση που του γίνεται..

Nikos_Alexis5346

Γεια σου Ευάγγελε, σήμερα ήρθε η 52.44Wh μπαταρία μου και την έβαλα στο λαπτοπ.Αυτή τη στιγμή γράφω παρασυρμένος από τον ενθουσιασμό της στιγμής. Λοιπόν η μπαταρία σε 2 ώρες χρήσης έπεσε από το 98 στο 75%, που μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζει σαν αποτέλεσμα. Βέβαια κάνω πολύ απλές δουλειές για να τη δοκιμάσω (διάβασμα βιβλίου και σημειώσεις στο word, με ανοιχτό wifi αλλά λίγο σερφάρισμα και οικονομία μπαταρίας.) χωρίς να έχω συνδέσει κανένα περιφεριειακό. Αλλά και πάλι αν όλα εξελιχθούν καλά μιλάμε για 8 ώρες αυτονομίας, παραπάνω από καλά σε σχέση με ότι με είχε συνηθίσει το λαπτοπ (με την προηγούμενη μπαταρία και όταν το πήρα με ανάλογη χρήση έβγαζε μαξ 5άωρο). Θα δούμε πως θα πάει και πόσο θα κρατήσει τις επιδόσεις της η καινούρια. Η προηγούμενη είχε φτάσει από 37.8Wh στα 24 όταν την άλλαξα

Nikos_Alexis5346

4 ώρες και 10 λεπτά, έπαιξα και 1 ώρα παιχνίδι οπότε το ζόρισα, μπαταρία 30% ακόμα. Καλά είμαστε

Nikos_Alexis5346

Τελικά η νέα μπαταρία είναι πολύ καλή.. έχοντας συνηθίσει την προηγούμενη μου αφήνει μια αίσθηση ότι δεν τελειώνει ποτέ.. και η αλήθεια είναι ότι με νορμάλ χρήση δεν παίζει να έχει κρατήσει ποτέ κάτω από 6-6:30 ώρες, με λίγη προσπάθεια χτυπάει 8ωρο. Το άλλο που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι από όταν την έβαλα δεν κάνει θόρυβο το λαπτοπ, ο ανεμιστήρας του.. και δεν ανεβάζει θερμοκρασίες τόσο πολύ (δεν ξέρω τώρα αν και πως αυτό έχει σχέση με την μπαταρία). Πάντως παλιά το έβαζα συχνά στο silent γιατί ακουγόταν ενώ πλέον δεν χρειάζεται..

Nikos_Alexis5346

Να πω επίσης ότι η διαφορά δεν εξηγείται από τα Wh.. η προηγούμενη μου έβγαζε στα 25Wh που είχε πέσει 2,5 ώρες, οπότε με 52.44 που έχει η καινούρια θα έπρεπε να είναι στις 5 - 5 και κάτι. Κρατάει όμως πολύ παραπάνω από αυτό

Nikos_Alexis5346

Γεια Ευάγγελε, ήδη είπα διάφορα για τη μπαταρία. Με εντυπωσιάζει διαρκώς... σήμερα χρησιμοποίησα το λαπτοπ με κλειστό wifi ανοιχτό μονάχα το word συνεχώς όπου κατά διαστήματα κρατούσα σημειώσεις. Όταν είχα πάρει αρχικά το λαπτοπ με την παλιά μπαταρία σχετικά καινούρια το είχα δοκιμάσει σε ανάλογη χρήση. Νομίζω είχε κρατήσει 5-30-6 ώρες μαξ. Λοιπόν η νέα μπαταρία μετά από 04:35 λεπτά είχε πέσει μόλις στο 75%. Δηλαδή σε αυτή τη χρήση θα μπορούσε να διαρκέσει 16+ ώρες! δεν ξέρω αν έχει να κάνει με την συγκεκριμένη ολλανδική εταιρεία που τη πήρα ή αν γενικά τόσο κρατάει η 52.44 αλλά έχω γενικά μείνει πολύ ικανοποιημένος. Ακόμα και με ποντίκι και πληκτρολόγιο κρατάει πάνω από 6 ώρες, χωρίς περιφερειακά με συνεχόμενο βιντεο youtube 8 ώρες και κάτι. Βέβαια πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το λαπτοπ μου έχει λίγο μικρότερη εικόνα από το δικό σου, δεν ξέρω αν και αυτό επηρεάζει.

Evángelos Zantíris

Γεια και πάλι, αγαπητέ φίλε Νικ. Σε κανά διήμερο, που θα έχω πάλι ένδειξη από το MSI center pro για calibration of the batrery, θα την κάνω τη βαθμονόμηση της μπαταρίας και πάλι - όπως κάνω ανά τρίμηνο - και μερά θα την αφαιρέσω για να βάλω την παλαιά, για χρήση για 2 μέρες, για 2-3 κύκλους φόρτισης/αποφόρτισης. Εκείνη πρέπει να έχει φτάσει περίπου στις 25-30 Wh από τη μέγιστη των 52,4 βατωρών χωρητικότητά της. Θα βάλω ξανά την καινούργια μετά το διήμερο/τριήμερο χρήσεως της παλιάς. Η μπαταρία που έχω τώρα, που από τα μέσα Απρίλη την εισήγαγα στο λάπτοπ και ξεκίνησα να τη χρησιμοποιώ, έχει μέγιστη χωρητικότητα 44 βατώρες ( Wh ) από 52,4 Wh αρχική πια. Μια χαρά είσαι με την μπαταρία του φορητού σου, εφόσον κιόλας δεν χρησιμοποιείς περιφερειακά για αυτόν κλπ. Το pure battery analytics έχω κατεβάσει ως εφαρμογή, για να την ελέγχω καλύτερα...Ναι, αν έχω μόνο ποντίκι συνδεδεμένο, τότε βγάζει πανεύκολα 5 ώρες - συνήθως 6και, με απλή χρήση - , και με όποια διεργασία κι αν πραγματοποιείται στο φορητό μου, Νικ. Είπαμε...Δεν έχουν τη διάρκεια μπαταρίας των HP - λόγου χάρη - τα MSI, αλλά έχουν άλλα χαρίσματα και πλεονεκτήματα. Σαφώς κι επηρεάζουν τα περιφερειακά, τα usb και άλλα - όπως το μέγεθος οθόνης - τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας κλπ. Και ναι, η δική μου οθόνη είναι 15,6" κι όχι 14", και σαφώς και είναι κι αυτός λόγος για τη μικρότερη διάρκεια της μπαταρίας. Αλλά όλα ΟΚ με την καινούργια. Διαρκεί πολύ. Όταν αφήνω τον υπολογιστή ανοικτό για κάποια λεπτά και μπαίνει μόνος του σε φάση αναστολής λειτουργίας, τότε μπορεί να ανεβάσει θερμοκρασία το λάπτοπ, να δουλέψουν σε υψηλές στροφές ανά λεπτό τα ανεμιστηράκια, να μη μου ανοίγει το λάπτοπ όταν πάω να το χρησιμοποιήσω ξανά, και πατώ με βελόνα την επανεκκίνηση από κάτω από το λάπτοπ, όπως σου ξαναείπα. Το έχω ξαναπάθει 2-3 φορές...και σίγουρα θα πρέπει να το πάω σε ειδικό υπολογιστών μία στιγμή - αν και ακριβώς ενάμιση χρόνο το έχω το λάπτοπ -, για να δει και την πάστα των ανεμιστηρακίων και ενδεχομένως να την αλλάξει. Μου το είχε πει φίλος ειδικός Η/Υ αυτό. Δεν χρησιμοποιώ βάση ψυκτική. Προτιμώ μία βάση που σηκώνει απλώς το λάπτοπ, με αποτέλεσμα τον καλύτερο αερισμό αυτού. Την μπαταρία κι άλλα, μπορεί κάποιος από μόνος του να τα αλλάξει κλπ. Σίγουρα να ελέγχεις πάντα και τις ενημερώσεις των windows, Νίκο, όσον αφορά και την μπαταρία κλπ...Έχω εγκαταστήσει τα windows 11 περίπου από το 2ο μήνα που τον αγόρασα το φορητό και μου αρέσουν αρκετά.
Να είσαι και να περνάς καλά, φίλε Νικ.

Nikos_Alexis5346

Γεια σου Ευάγγελε, τώρα είδα ότι απάντησες...και εγώ έχω το pure battery analytics. Τη μπαταρία την έχω περίπου 3 βδομάδες, σύμφωνα με το pure battery είναι χωρητικότητας 52.440 battery design αλλά το full charge capacity είναι μεγαλύτερο 54.458. Δεν ξέρω γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά, αλλά εξηγεί λίγο το ότι η μπαταρία διαρκεί παραπάνω από όσο περίμενα (η προηγούμενη είχε 37.800 battery design) και capacity. Παραμένω ικανοποιημένος, υπάρχουν κάποιες διακυμάνσεις στην απόδοση της μπαταρίας που λογικά έχει να κάνει με το πόσες εφαρμογές λειτουργούν στο background κλπ, αλλά συνήθως κρατάει από 6:30 ως 8 ώρες, χρόνο ικανοποιητικό. Οκ άλλα λαπτοπ κρατάνε 10,12,13 ώρες αλλά ας μην είμαστε και πλεονέκτες χαχα.. αν βάλω ποντίκι, εξωτερικό πληκτρολόγιο κλπ πέφτει λίγο η διάρκεια, αλλά για να πάει κάτω από 6 ώρες πρέπει να το ζορίζω πολύ το λαπτοπ με παιχνίδια κλπ, πράγμα που πολύ σπάνια κάνω (και σίγουρα όχι με βαριά παιχνίδια). Το άλλο που σου είπα ότι με παρεξένεψε με την αλλαγή μπαταρίας και συνεχίζω να το παρατηρώ είναι ότι το λαπτοπ δεν ανεβάζει θερμοκρασία εσωτερικά (γτ το σασί απέξω καίει τώρα το καλοκαίρι σε ορισμένα σημεία) και δεν δουλεύουν συχνά οι ανεμιστήρες. Με την προηγούμενη μπαταρία έκανε συχνά θόρυβο και αναγκαζόμουν να το έχω στο silent διαρκώς για να το αποφεύγω, ενώ τώρα και στο super battery είναι αθόρυβο. Μπορεί να είναι σύμπτωση και να μην έχει να κάνει η μπαταρία; ίσως. Αλλά το παρατήρησα από τη στιγμή που την άλλαξα.

Nikos_Alexis5346

Γεια σου Ευάγγελε. Εμένα μου εμφάνισε ξαφνικά ένα πρόβλημα το λαπτοπ σήμερα. Ενώ η μπαταρία φαίνεται εντελώς φορτισμένη και δείχνει να είναι κάπου στα 48.000 στο pure battery, το λαπτοπ σβήνει μόλις το βγάζω από τον φορτιστή σαν να μην έχει μπαταρία. Δοκίμασα διάφορες λύσεις software που προτείνονται στο ίντερνετ χωρίς επιτυχία, οπότε αν σε 1-2 μέρες δεν επανέλθει με βλέπω για τεχνικό.

Nikos_Alexis5346

τελικά να πω ότι ΄λύθηκε το θέμα χωρίς τεχνικό. Στο πίσω μέρος του λαπτοπ υπάρχει πάνω στο καπάκι μια πολύ μικρή τρύπα με ένα σύμβολο σαν μπαταρία δίπλα, είναι το battery reset. Το πάτησα 5-6 δευτερόλεπτα με καρφίτσα και η μπαταρία επανήλθε. Βέβαια να πω και ότι στους 2 μήνες χρήσηες πέσαμε στα 45.000 πλέον, οπότε η αυτονομία αρχίζει πάλι να περιορίζεται αισθητά. Καμιά φορά έχω παρατηρήσει παίρνει ξανά λίγο τα πάνω της, π.χ. από 48.000 μου είχε ξαναπάει 51.000 για λίγο. Αυτό έχει να κάνει με θερμοκρασία και άλλους παράγοντες που αυξομειώνουν τη χωρητικότητα παροδικά. Τέλος για να μη φθείρεται αποφάσισα πλέον όταν είναι μόνιμα συνδεδεμένο το λαπτοπ να μην λειτουργώ τη μπαταρία και να το έχω μόνο με ρεύμα. Την απενεργοποιώ από τη διαχείριση συσκευών των windows χωρίς να χρειάζεται να την αφαιρώ φυσικά ανοίγοντας το καπάκι. Απλά δεν την διαβάζει το σύστημα και μένει ανενεργή με αυτό τον τρόπο. Συνεπώς θερμαίνεται λιγότερο και φθείρεται πιο αργά.

Evángelos Zantíris

Γεια σου, ρε Νικόλα. Άργησα πολύ να δω τα νέα μηνύματά σου. Δεν ήξερα ότι είχες γράψει νέα. Κι εγώ το ίδιο ακριβώς έχω πάθει κάποιες φορές με την μπαταρία...Και μερικές φορές σβήνει χωρίς να μπορώ να το ανοίξω, όταν το έχω ανοιχτό και δεν το χρησιμοποιώ για αρκετή ώρα. Κάνει εξοικονόμηση ενέργειας βάσει της ρύθμισης από τα windows 11 που έχω ορίσει (έχω ενεργοποιήσει κανονικά τα 7 βήματα εξοικονόμησης ενέργειας των windows 11 κλπ), αφού αδρανοποιείται ο υπολογιστής. Μετά προσπαθώ να τον ανοίξω και δεν γίνεται επανενεργοποίησή του κλπ. Δεν ξέρω αν φταίνε και τα καινούργια - σχετικά - windows 11, που μου έχει συμβεί αυτό. Έχει γίνει τουλάχιστον 5 φορές από τότε που έχω το φορητό...και κάνω το ίδιο που κάνεις κι εσύ. Παίρνω βελόνα λεπτή και πατάω το battery reset της βάσης του υπολογιστή, κάτωθεν αυτού, για 10" περίπου. Έτσι μου επανέρχεται κι εμένα ο φορητός. Αλλά, με αυτόν τον τρόπο, όντως φθείρεται η μπαταρία κι έχει ελαττωθεί η διάρκεια ζωής και η μέγιστη χωρητικότητά της. Περίπου 43,00 από 52,44 wh είναι πια στην πλήρη φόρτισή της η νέα μπαταρία. Τα λάπτοπ της MSI έχουν θέμα με όποιες μπαταρίες κι αν τους βάλεις, από ό,τι φαίνεται. Ελαττώνεται η διάρκεια ζωής των μπαταριών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχω 2 μπαταρίες και κάνω την αλλαγή από τη μία στην άλλη κάθε 3 μήνες, όπως σου έχω ξαναπεί. Καλά κάνεις και το έχεις μόνο στο ρεύμα συνδεδεμένο, δίχως να χρησιμοποιείς μπαταρία, μέσω της απενεργοποίησής της από τις ρυθμίσεις. Απλώς, μην ξεχνάς να την ενεργοποιείς μία φορά στον ενάμιση μήνα την μπαταρία, Νικόλα. Οι μπαταρίες λιθίου, όπως ξέρουμε, έιτε είναι λάπτοπ είτε μηχανακίου ηλεκτρικού είτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής ή ηλεκτρικού οχήματος κλπ, επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται μία φορά το μήνα ή τον ενάμιση μήνα, ειδάλλως φθείρονται και περιορίζεται αισθητά η διάρκεια ζωής τους. Εγώ, για να μην ξεχνάω να τη χρησιμοποιώ την μπαταρία, κάνω αυτό το πράγμα με την αλλαγή της μπαταρίας. Βγάζω τη μία και βάζω την άλλη ανά 3 μήνες, που κάνω και το battery calibration. Κάνω το battery calibration στη νέα ανά 3 μήνες - σύμφωνα με το MSI center pro - και τοποθετώ τη νέα αφού ολοκληρωθεί η βαθμονόμηση της καινούργιας, σχετικά, μπαταρίας. Κάνω 2 πλήρεις κύκλους της παλιάς και μετά ξαναβάζω τη νέα. Δεν ξέρω αν είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για το φορητό, αλλά βρίσκω την ευκαιρία έτσι να κοιτώ αν έχει μαζέψει σκόνη και κουρνιαχτό μέσα το λάπτοπ. Εντάξει, αν δω η παλιά να έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής πια, θα έχω μόνο την καινούργια και θα κάνω αυτό που κάνεις κι εσύ...Να την απενεργοποιώ μέσω της διαχείρισης συσκευών και να έχω συνδεδεμένο στο ρεύμα το φορητό μονίμως.

Username