Βασιζόμενος στην αναλυτική αξιολόγηση του Dr.Feel, θελω να ρωτήσω τα εξής:
Ο κεντρικός θερμοστάτης (πχ ο Legrand Smarther) συμμετέχει στον έλεγχο θερμοκρασίας του χώρου που βρίσκεται ή πρέπει και εκεί να υπάρχει θερμοστατική βαλβίδα;
Γίνεται δηλαδή να έχω τον θερμοστατη σε μια ενιαια σαλοκουζίνα για να ελέγχει το χώρο και επιπλέον 3 θερμοστατικές για να ελέγξω τα καλοριφέρ σε 3 ξεχωριστά δωμάτια;
Ας πουμε οτι έχω στον θερμοστατη 20 βαθμούς και στα 3 δωματια 22, 22, 23. Αν η σαλοκουζίνα έχει πιάσει 20, τότε ο θερμοστάτης θα πρέπει να συνεχίζει να δινει εντολή στον καυστήρα μέχρι ολα τα δωματια να πιασουν τη θερμοκρασία που έχει ρυθμιστεί στο καθένα. Οπότε στη σαλοκουζίνα θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ζεστό νερό στα καλοριφέρ (αρα καταναλωση και θερμοκρασία πολύ πανω απο την επιθυμητή που είναι 20) μέχρι και η τελευταία θερμοστατική να σταματησει να δίνει εντολη ΟΝ στο θερμοστατη, σωστα;
Συνεπώς σε μια τετοια διάταξη/συνδεσμολογία το ιδανικό είναι να έχουμε θερμοστατικές σε όλα τα θερμαντικα σωματα (καλοριφέρ), ακομα και της σαλοκουζινας, και ουσιαστικά ο κεντρικός θερμοστάτης απλά να δείχνει μια θερμοκρασία του χώρου που βρίσκεται και ο βασικός του ρολος να είναι να δεχεται σήματα ΟΝ/OFF απο τις θερμοστατικές. Εστω μια αν χρειαζεται θα δουλευει και θα ζεσταινεται/κυκλοφορει νερό στο κυκλωμα μονο του καλοριφερ αυτης της θερμοστατικης που το ζητησε, τα υπολοιπα θα ειναι απομονωμενα απο τις θερμοστατικες.
Τέλος, οι θερμοστατικες ΝΕΤΑΤΜΟ συνδεονται με άλλον Smart θερμοστατη περα απο Legrand/NETATMO;
Ευχαριστώ
7 Σχόλια
Πως γίνεται η θερμοστατική να δίνει εντολή στον λέβητα, πως επικοινωνεί μαζί του; Ο θερμοστάτης ελέγχει κάποιο χώρο ή απλά συλλέγει τα σήματα από τις θερμοστατικές; Με ενδιαφέρει πολύ αυτό το σύστημα για μια ανακαίνιση που θα κάνω σύντομα, οπότε θα ήθελα τη βοήθεια σου και όσο πιο αναλυτική εξήγηση μιας τέτοιας εγκατάστασης. Επίσης, ποιον θερμοστάτη έχεις; Είμαι σίγουρος ότι αφορά αρκετό κόσμο ένα τέτοιο σύστημα. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Χρειάζεσαι ένα θερμοστάτη επίσης της Netatmo ή της Legrand. Εγώ έχω SMARTHER. Η θερμοστατική είναι συνδεδεμένη εκεί και δίνει εντολή στον θερμοστάτη να ανάψει το λέβητα. Δεδομένου ότι οι υπόλοιπες κεφαλές έχουν τη σωστή θερμοκρασία θα κρατήσουν το κύκλωμά τους κλειστό και ο λέβητας θα ανάψει κανονικά αλλά θα κυκλοφορίσει το νερό μόνο στο κύκλωμα της κεφαλής που έδωσε την εντολή
Τελεια, πληρως κατανοητό αυτό και σε ευχαριστώ για την ανταπόκριση! Στα σώματα του χώρου που είναι ο Smarther (με την ευκαιρία είσαι ικανοποιημένος απο αυτόν;;) υπάρχουν θερμοστατικές ή τον έλεγχο του χώρου τον έχει ο θερμοστάτης; εδώ δημιουργούνται τα 2 σεναρια που έλεγα στην αρχική μου ερώτηση... Α) αν υπάρχουν θερμοστατικές στον ιδιο χώρο με τον θερμοστάτη, ας πουμε σε σαλονι, τότε καλό είναι ο θερμοστάτης να είναι ρυθμισμένος αρκετα πιο χαμηλά σε επιθυμητη θερμοκρασία ώστε τον έλεγχο του λέβητα να τον έχουν μόνο οι θερμοστατικές.. γιατί διαφορετικά εχουμε το εξης προβλημα: αν δώσει εντολή ο θερμοστάτης και οι θερμοστατικές κρατάνε τα κυκλώματα κλειστα, πχ Smarther στο σαλόνι έχει επιθυμητή 22, θερμοστατικές στο σαλονι επιθυμητή 20, πραγματική χώρου σαλονιου 21 --> άρα ο Smarther δινει εντολή προκειμένου να ανεβει η θερμ χωρου στα 22 αλλά οι θερμοστατικές κρατάνε κλειστά τα κυκλωματα, τότε θα δουλευει ο καυστήρας αλλά δε θα φτάνει η ζέστη ποτέ στα σώματα.. το οποίο ειναι και επικίνδυνο για τον καυστήρα (δεν εκτονωνεται πουθενα η παραγωμενη θερμοτητα που ριχνει στο κυκλωμα) και κοστιζει καυσιμα χωρις λογο. Β) δεν υπαρχουν θερμοστατικες στο χώρο, μόνο στα υπνοδωμάτια.. σε αυτή τη περίπτωση πχ Smarther επιθυμητή σαλόνι 20, θερμοστατική Υ/Δ επιθυμητή 22, πραγματική χώρου Smarther 21, πραγματική χώρου Υ/Δ 20 --> Η θερμοστατική του δωματίου δίνει εντολή προκειμένου να ανεβει η θερμ χωρου δωματίου στα 22, αλλά αναγκαστικά θα κυκλοφορίσει το νερό και στα σώματα του χώρου που ελέγχει και ο Smarther στο σαλόνι δηλαδη, καθώς δεν υπάρχουν θερμοστατικές εκεί να κόψουν το κύκλωμα οπότε, ενώ ο χώρος του σαλονιού είναι ήδη στα 21 θα αρχίσει να ζεσταίνεται κι άλλο, οπότε ζεσταινόμαστε πολύ χωρίς να το θέλουμε και φυσικά ξοδεύουμε καυσιμα.
Συνεπώς.. καταλήγω, και διόρθωσε με, ιδανικά θέλουμε παντού θερμοστατικές και ο Smarther να έχει σεταριστεί εντελώς χαμηλά προκειμένου να αποκλειστεί εμμεσως από τον έλεγχο της θερμοκρασίας του χώρου του και να λειτουργεί μόνο ως ενδιάμεσο hub για τον έλεγχο του λέβητα από τις θερμοστατικές...
Όπως τα λες είναι, στην ουσία ο Smarther θα λειτουργεί ως on/ off διακόπτης. Εγώ βέβαια έχω τον θερμοστάτη στο χωλ εσωτερικά του σπιτιού γενικά είναι "προστατευμένος" και παρόλο που ουσιαστικά είναι μη θερμαινόμενος χώρος δεν πέφτει η θερμοκρασία. Ο έλεγχος γίνεται από τις κεφαλές. Υποτίθεται ότι την πρώτη θερμή περίοδο που θα τις εγκαταστήσεις, η εφαρμογή έχει αλγόριθμο μάθησης όπου μαθαίνει τη συμπεριφορά του σπιτιού (έχεις εισάγει δωμάτια τετραγωνικά) και από το πόσο γρήγορα ή αργά χάνει τη θερμοκρασία η κάθε κεφαλή έρχεται με τον αλγόριθμο και τη χειρίζεται η εφαρμογή. Επίσης έχει 2 μεθόδους λειτουργίας των κεφαλών Eco ή Comfort priority για να καταλάβει τι θες και να boostάρει αναλόγως τις κεφαλές. Έχει πολλά η εφαρμογή, εγώ δεν θα το σκεφτόμουν και μόνο ότι μπορώ να έχω σε μια καλή θερμοκρασία όλο το βράδυ την κρεβατοκάμαρα χωρίς να θερμαίνω όλο το υπόλοιπο σπίτι και να έχω ρυθμισμένο λίγο πριν ξυπνήσω να ανάψει όλο το υπόλοιπο είναι πολύ σημαντικό. Σίγουρα δεν θα χάσεις, αν το σπίτι σου δε είναι μονωμένο, τότε γρήγορα θα κάνεις την απόσβεση
Τέλεια.. συμφωνούμε! σχετικά με Eco/Comfort Priority, παραθέτω το σχετικό τμήμα από Frequently Asked Questions (FAQ) από σελίδα της Netatmo για αυτές τις θερμοστατικές:
Question:
In my schedule, can I select a higher temperature for a particular room even though the thermostat is in a different room?
Answer:
Yes, but the room will only heat up according to the selected operating mode:
• In ECO Priority mode, the Additional Smart Radiator Valves will only heat up when the room with the Thermostat also needs to be heated and they will not exceed the setpoint temperature.
• In COMFORT Priority mode, the Additional Smart Radiator Valves can activate the heating via the Thermostat so that they can warm up their room even if the room with the Thermostat does not need to be heated.
Το link:
https://www.netatmo.com/additional-smart-radiator-valve
Πιστεύω το αναλύσαμε αρκετά.
Αν μπορείς γραψες μου και ενα σχολιο για τον Smarther.. ικανοποιημένος γενικά; διαβάζω διάφορα αρνητικά στην αντιστοιχη ενότητα με reviews στο skroutz. Ή αν βάλεις εκεί κάποια αξιολόγηση, πες μας να κοιτάξουμε εκει.
Ευχαριστώ και πάλι!
Έχω γράψει κριτική στις 26/4/2023 κι έχω κάνει και μια ενημέρωση. Δες κι ότι θες με ρωτάς για εκείνο το προϊόν εκεί
Εχω την εντύπωση ότι με έναν ασύρματο θερμοστάτη ο οποίος θα τοποθετηθεί στο πιο κρύο σημείο του σπιτιού, γίνεται σωστά η δουλεια΄. Κι εξηγώ. Βάζεις στο πιο κρύο μέρος τον ασύρματο θερμοστάτη, τον ρυθμίζεις στους 23 ας πούμε, κι εχεις τοποθετήσει κεφαλές σε όλα τα υπόλοιπα σώματα, εκτός του χώρου που βρίσκεται ο θερμοστάτης. Βάζεις όλες τις κεφαλές στους 21 (με δεδομένο ότι στους χωρους που βρισκονται ειναι πιο ζεστοί) κι έτσι οταν πιασουν θερμοκρασία, το σώμα κλείνει, ο λέβητας όμως εξακολουθεί και δουλευει μέχρι να πιάσει την θερμοκρασία 23 στην οποία έχει ρυθμιστεί ο θερμοστάτης του πιο κρύου χώρου. Έτσι ουσιαστικά ο λεβητας δουλευει μονο για το σώμα ή τα σώματα του πιο κρύου χώρου (μέχρι να φτάσει 23 ας πουμε) και πετυχαίνεις οικονομια και μια πιο ισορροπημένη θερμοκρασία σε όλο το σπίτι. Αν καταλαβαινω καλα, θα πρέπει ο θερμοστάτης να είναι ρυθμισμένος σε πιο πάνω θερμοκρασία από τις κεφαλές αλλά να βρισκεται στον πιο κρυο χώρο. Αυτα σε περιπτωση που θες απλως να εχεις θερμοστάτη χωρις να ειναι σε αμεση επικοινωνια με τις κεφαλές.