Έχω μητρική Asus Prime X570-P Motherboard ATX με AMD AM4 Socket και αρχιτεκτονική z2,z+ μπορώ να βάλω τον συγκεκριμένο επεξεργαστή; παρακαλώ όποιος γνωρίζει ας μου πει ποια η διαφορά Ζ2 με Ζ3
Δες αναλυτικά τους όρους χρήσης για τις Ερωτήσεις Προϊόντων
Έχω μητρική Asus Prime X570-P Motherboard ATX με AMD AM4 Socket και αρχιτεκτονική z2,z+ μπορώ να βάλω τον συγκεκριμένο επεξεργαστή; παρακαλώ όποιος γνωρίζει ας μου πει ποια η διαφορά Ζ2 με Ζ3
3 Απαντήσεις
Ναι βέβαια είναι συμβατή. Προφανώς οι προηγούμενοι που απάντησαν δεν τα γνωρίζουν και πολύ καλά. Η μητρικές Χ570 παρουσιάστηκαν μαζί με την σειρά Ryzen3000 (Zen2) αλλα όταν μετά απο 1,5χρόνο βγήκε η σειρά ΑΜ4 Ryzen5000 (Zen3) όλοι οι κατασκευαστές μητρικών παρουσίασαν νέες εκδόσεις BIOS ώστε να δεχτούν τους νέους επεξεργαστές. Γιαυτό η μητρική στα στοιχεία της αναγράφει μόνο Zen+/Zen2. Εδώ μέτα απο καιρό οι επεξεργαστές 5000 έγιναν συμβατοί και με αρκετές παλιότερες μητρικές ΑΜ4 (Β450/Χ470/Χ370) με νέες εκδόσεις BIOS. Η βασική διαφορά μεταξύ των Zen2/3 είναι ότι οι Ζen3 έχουν υψηλότερη συχνότητα λειτουργίας καθώς επίσης και αυξημένο IPC (Instructions Per Clock) κατα 20% μέσο όρο. Δηλαδή ένας 5900Χ στα 4.5GHz συγκρινόμενος με έναν 3900X στην ίδια συχνότητα των 4.5 είναι ταχύτερος στις εργασίες κατα 20% μέσο όρο. Αν βάλεις μέσα και το γεγονός ότι οι Zen3 ανεβάζουν και υψηλότερη συχνότητα τότε οι "τελική" αύξηση απόδοσης κατα μέσο όρο είναι 25-30% στην ίδια κατανάλωση ενέργειας (Watt). Οι 3900Χ και 5900Χ έχουν και οι δύο 12 πυρήνες και μέγιστη (εργοστασιακή) κατανάλωση 140W, αλλα ο 5900Χ είναι περίπου 25-30% ταχύτερος.
Η μητρική μου είναι μια Gigabyte AorusPro X570 αγορασμένη τον Αύγουστο του 2019 μαζί με R5 3600 (Zen2) και τον 5900Χ τον αγόρασα τον Ιούνιο του 2022. Η σειρά 5000 παρουσιάστηκε τελευταίο 3μηνο του 2020.
Δίστιχος δεν μπορείς να βάλεις αυτόν τον επαιξεργαστη στην μητρική σου διότι είναι παλιότερης γενιάς zen η μητρική σου.
Η συγκεκριμένη μητρική δίστιχος δεν υποτρίζει τον συγκεκριμένο επαιξεργαστη διότι είναι z2 z+{Το z έχει να κανει με την γενια του επαιξεργαστη και για τον αν τεργιαζει με μια μητρική}
θα σου προτινα να επενδύσεις χρήματα για μια καλύτερη μητρική και μετά να κοίταζες για έναν τετιο επαιξεργαστη.Κατα την άποψη μου αυτή η μητρική Gigabyte B550 Aorus Elite (rev. 1.0) Motherboard ATX με AMD AM4 Socket είναι μια πολλή καλή επιλογή για τον συγκεκριμένο επαιξεργαστη.