Θέλω να πάρω ενα τέτοιο σύστημα και κυρίως αυτο που με νοιάζει ειναι το data integrity, πέρα απο τη δυνατότητα RAID για να μη χάσω ποτέ ξανά δεδομένα (εκτός κι αν τιναχθεί το μηχάνημα στον αέρα). Έχω κάποια βίντεο μου απο εκδρομές και γιορτές που δυστυχώς έχουν "χαλάσει" και φοβάμαι και για μελλοντικές καταστροφές. Εχω δει οτι το BTRFS πχ βοηθάει αλλά κάποιοι λένε οτι ειναι και επικύνδυνο να χάσεις δεδομένα αν δεν ξέρεις να το δουλευεις. Υπάρχει κάποιος που ξέρει να μας πει; Στο raid πάντως είμαι σε φάση RAID 10 / SHR2 πχ για 2 δίσκους ασφάλεια.
2 Comments
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την αναλυτική απάντηση. Καταλαβαίνω 100% το κομμάτι του mirroring και βασικά στοιχεία του RAID. Εγώ πχ τώρα τρέχω ενα (ας πούμε RAID 1) αφου εχω ενα software που κάνει mirror Disk 1 / Disk 2. Και εχω και ενα εξωτερικό weekly backup. Όπως είπα, βασικός στόχος το data integrity και σε σχετικές αναζητήσεις αυτο σχεδόν εξισώνεται με BTRFS σύστημα που απο μόνο του διορθώνει τα λάθη στο/στα αρχεία για να μην "χαλάσουν". Με προβληματίζει παρα πολύ το BTRFS όμως με τα snapshots του. Φοβάμαι μη κάνω χαζομάρα αν και δεν ειμαι αυτος που θα πατήσει αποδοχή στα μεγάλα γράμματα χαχαχα. Και παλι ευχαριστώ.
Το BTRFS δεν κάνει αυτόματα snapshots. Πρέπει να εγκαταστήσεις την εφαρμογή Snapshot Replication. Και αυτή δεν κάνει παρά μόνο ότι της πεις. Τα snapshots είναι αόρατα στους απλούς χρήστες αν θέλεις. Απλά υπάρχουν στην περίπτωση που τα χρειαστείς. Και έχει και άπειρα guides λεπτομερέστατα online, πχ (https://synoguide.com/2019/01/04/how-to-configure-snapshot-replication-on-your-synology/) You are most welcome, και αν χρειάζεσαι κάτι άλλο, εδώ είμαι :)