What to watch out for

• I write my questions about the product.
  • I avoid questions about the availability, price and course of my order.
  • I protect my personal information and do not publish it.
  • I do not use obscene or offensive expressions.

See in detail the terms of use for the Product Questions

All questions
VasilisAKC

Θέλω να πάρω ενα τέτοιο σύστημα και κυρίως αυτο που με νοιάζει ειναι το data integrity, πέρα απο τη δυνατότητα RAID για να μη χάσω ποτέ ξανά δεδομένα (εκτός κι αν τιναχθεί το μηχάνημα στον αέρα). Έχω κάποια βίντεο μου απο εκδρομές και γιορτές που δυστυχώς έχουν "χαλάσει" και φοβάμαι και για μελλοντικές καταστροφές. Εχω δει οτι το BTRFS πχ βοηθάει αλλά κάποιοι λένε οτι ειναι και επικύνδυνο να χάσεις δεδομένα αν δεν ξέρεις να το δουλευεις. Υπάρχει κάποιος που ξέρει να μας πει; Στο raid πάντως είμαι σε φάση RAID 10 / SHR2 πχ για 2 δίσκους ασφάλεια.

Username

2 Replies

grigoriadis.stefanos

Το mirroring δεν είναι backup. Απλά εξασφαλίζει τα δεδομένα σου σε περίπτωση που χτυπήσει ο ένας από τους 2 δίσκους (ή 2 στους 4, 1 στους 4, κλπ αναλόγως το raid) . Το BTRFS της Synology είναι δική τους υλοποίηση , και είναι απλά rock solid. Δεν θα χάσεις τίποτα εκτός από λάθος χρήση, που στην Synology σημαίνει θα αγνοήσεις ένα μήνυμα με μεγάλα γράμματα πως πας να κάνεις κάτι που θα σβήσει τα δεδομένα σου, και θα σου ζητήσει κωδικό admin για να το κάνεις. Επίσης με τα snapshots στο BTRFS, δεν θα χάσεις δεδομένα από οτιδήποτε συμβεί στα αρχεία από χρήστες και ιούς, ακόμα και ransomware. Μεγάλο πλεονέκτημα. Από εκεί και πέρα, αν θέλεις να είσαι πλήρως καλυμένος, πρέπει να παίρνεις και ένα backup , είτε σε εξωτερικό δίσκο usb πάνω στο NAS , είτε σε 2ο NAS ή Η/Υ ή cloud. Το Hyper Backup είναι το εργαλείο για αυτή τη δουλειά, και η συχνότητα των backup ρυθμίζεται όπως την χρειάζεσαι. ΠΧ , για μια εταιρία με κρίσιμα δεδομένα, θα έβαζα ένα κύριο NAS σε BTRFS με snapshots, και ένα NAS μικρό , off-site , στο οποίο θα έκανα sync όλα τα δεδομένα με Synology Drive ShareSync. Στο μικρό θα έβαζα και έναν εξωτερικό δίσκο να παίρνει εβδομαδιαίο backup με Hyper Backup. Χτύπησε δίσκος ? No Problem στα δεδομένα , κόλλησαν ιό ή ransomware , no problem , κάηκε το γραφείο και πάει το βασικό NAS ? no problem και δίνω απομακρυσμένη πρόσβαση στα ίδια δεδομένα σε όποιον τα χρειάζεται. Κάηκε το γραφείο αφού έσβησε κάποιος ή έγιναν corrupt τα αρχεία για κάποιον λόγο και δεν έχω τα snapshot ? Έχω το εβδομαδιαίο στον εξωτερικό δίσκο off-site. Τι επίπεδο προστασίας χρειάζεσαι τελικά εσύ το ξέρεις.

2 Comments

VasilisAKC

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την αναλυτική απάντηση. Καταλαβαίνω 100% το κομμάτι του mirroring και βασικά στοιχεία του RAID. Εγώ πχ τώρα τρέχω ενα (ας πούμε RAID 1) αφου εχω ενα software που κάνει mirror Disk 1 / Disk 2. Και εχω και ενα εξωτερικό weekly backup. Όπως είπα, βασικός στόχος το data integrity και σε σχετικές αναζητήσεις αυτο σχεδόν εξισώνεται με BTRFS σύστημα που απο μόνο του διορθώνει τα λάθη στο/στα αρχεία για να μην "χαλάσουν". Με προβληματίζει παρα πολύ το BTRFS όμως με τα snapshots του. Φοβάμαι μη κάνω χαζομάρα αν και δεν ειμαι αυτος που θα πατήσει αποδοχή στα μεγάλα γράμματα χαχαχα. Και παλι ευχαριστώ.

grigoriadis.stefanos

Το BTRFS δεν κάνει αυτόματα snapshots. Πρέπει να εγκαταστήσεις την εφαρμογή Snapshot Replication. Και αυτή δεν κάνει παρά μόνο ότι της πεις. Τα snapshots είναι αόρατα στους απλούς χρήστες αν θέλεις. Απλά υπάρχουν στην περίπτωση που τα χρειαστείς. Και έχει και άπειρα guides λεπτομερέστατα online, πχ (https://synoguide.com/2019/01/04/how-to-configure-snapshot-replication-on-your-synology/) You are most welcome, και αν χρειάζεσαι κάτι άλλο, εδώ είμαι :)

Username
Kafedakias

ξεκινάς με οποιοδήποτε mirroring (RAID1, RAID10), συνεχίζεις με external disk backup σε εβδομαδιαία βάση τουλάχιστον, ολοκληρώνεις με cloud backup και μόνο τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσεις να είσαι ξέγνοιαστος.

2 Comments

VasilisAKC

Το να κρατήσεις backup σε external disk δε σε προστατευει απο το data corruption. Για cloud δε συζητάμε καν. Αυτή τη στιγμή εχω 2 εσωτερικούς (DATA + DATA BACKUP) και ενα εξωτερικό σε εβδομαδιαία βάση το backup. Απλα αυτα ΔΕΝ βοηθάνε με το data integrity/corruption.

Kafedakias

υπάρχουν άπειροι τρόποι να "χάσεις" δεδομένα, αν αυτό που σε ενδιαφέρει μόνο ειναι το data corruption κρατα μερικά version από τα backup σου, κάνε differential integrity check μεταξύ τους και άσε τις άγνωστες λέξεις όπως cloud

Username