What to watch out for

• I write my questions about the product.
  • I avoid questions about the availability, price and course of my order.
  • I protect my personal information and do not publish it.
  • I do not use obscene or offensive expressions.

See in detail the terms of use for the Product Questions

All questions
vellas.simon

Καλημέρα,
μια ερώτηση έχω για τη συνδεσμολογία του θερμοστάτη στη θέση παλιού αναλογικού θερμοστάτη με τρια καλώδια, φάση (καφέ), ουδέτερο (μπλε) και ενα τρίτο κιτρινοπράσινο (?).
Στον SG100RF Συνέδεσα φάση στο L, ουδέτερο στο N και το κιτρινοπράσινο καλώδιο στο NO, COM, NC (δοκιμάζοντας και τα 3). Δυστυχώς ενώ δίνει εντολή ο θερμοστάτης (ακούγεται το χαρακτηριστικό "κλικ") ο καυστήρας δεν παίρνει μπρος. Έχει κάποιος τη συνδεσμολογία να με βοηθήσει; Ο καυστήρας είναι κλασσικός πετρελαίου σε μονοκατοικία. Ευχαριστώ!

Username

3 Replies

chris st

Αφήνω αυτή την απάντηση εδώ για να βοηθηθεί κάποιος μελλοντικός κάτοχος. Στην περίπτωση που αναφέρεται στο παραπάνω ερώτημα, η συνδεσμολογία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι αυτή που παρουσιάζεται στα δύο πρώτα σχεδιαγράμματα του manual (Electric Valve/ Pump & Hot Wire) αγνοώντας μόνο την επιστροφή ουδετέρου που δείχνει (γιατί αυτός ο ουδέτερος υπάρχει ήδη στο λεβητοστάσιο συνδεδεμένος μεταξύ λέβητα και πίνακα λεβητοστασίου).
Δηλαδή, φάση στο L, ουδέτερο στο N, μία γέφυρα (κοινός ένα μικρό κομμάτι καλώδιο) από το L στο 2 (COM) και τέλος το καλώδιο «εντολής» που πάει στον λέβητα συνδέεται στο 1 (NO). Αυτό γιατί στους κοινούς λέβητες ο θερμοστάτης παίζει στην ουσία τον ρόλο ενός διακόπτη που τροφοδοτεί ή σταματά να τροφοδοτεί τον λέβητα με τάση. Οπότε και η κλέμμα 2 (COM) που παίζει τον ρόλο διακόπτη μεταξύ της 1 (ΝΟ) και 3 (NC) πρέπει να τροφοδοτείται με τάση, εξού και η γέφυρα με την L.
ΜΗΝ διανοηθείτε να κάνετε την παραπάνω συνδεσμολογία έχοντας π.χ έναν σύγχρονο επίτοιχο λέβητα αερίου ή κάτι αντίστοιχο, εκεί θα ακολουθήσετε ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ την συνδεσμολογία του σχήματος τρία (Boiler). Στην περίπτωση αυτή η κλέμμα 2 (COM) κάνει με την 1 (ΝΟ) απλά «βραχυκύκλωμα» εντολής όταν κλείνει ΧΩΡΙΣ τάση δικτύου. Αν τροφοδοτήσετε εκεί τάση δικτύου, πάει η πλακέτα του λέβητα, την αποχαιρετάτε.

Username
agparask

Κι εγώ ίδια περίπτωση είμαι, αλλαγή παλιού θερμοστάτη σε παλιό καυστήρα μονοκατοικίας, το σχέδιο 3 από το prospect. Τα 2 αριστερά καλώδια πάνε στο ρεύμα (Ν=ουδέτερο L=φάση) και τα δεξιά το no 1 και 2 στον καυστήρα, το 3 κενό. Καλύτερα όμως ρώτα ηλεκτρολόγο. Σε εμένα υπήρχαν έτοιμα τα καλώδια όταν έβγαλα τον παλιό και ο καινούριος συνδέθηκε αμέσως. Πάντα να κατεβάζεις το ρεύμα πριν κάνεις οτιδήποτε.

1 Comment

vellas.simon

Ευχααριστώ πολύ! Στη δικιά μου περίπτωση έχω 3 καλώδια μόνο. Φάση, Ουδέτερο και ενα κιτρινοπράσινο που είναι η επιστροφή λογικά. Θα μιλήσω και με ηλεκτρολόγο όμως και θα επανέλθω με νεότερα.

Username

3 Comments

Nailtha

Ευχαριστώ πολυ! Το έχω το user manual αλλά επειδή οι συνδεσμολογιες που περιγράφει δεν αντιστοιχούν σε κλασσική σύνδεση καυστήρα πετρελαίου (η δεν την αναγνωριζω εγω), είπα να ρωτήσω για επιβεβαίωση. Θαρρώ πως αν έχω καταλάβει σωστά η φάση πρέπει να συνδεθεί με γέφυρα με τον κοινό ακροδέκτη του ρελε και να συνδέσω την επιστροφή του καυστήρα (το κίτρινο πράσινο καλώδιο) με την ανοιχτή επαφή (ΝΟ)

alexandros_kaloumenos

καλησπέρα.εμενα έρχονται 2 καλώδια από το καυστηρα φάση και ουδέτερο.πως να τα συνδέσω???

valsa_k

καλησπερα εχω χασει τον θερμοστατη και υπαρχει μονο to receiver που ειναι πανω στον λεβητα?γνωριζεται αν παραγγειλω σκετο τον θερμοστατη μπορω να τον συνδεσω?

Username