Access Points

Questions for category Access Points (18)

Ask a question

Μπορουν τα nodes/satelite οπως θελετε πειτε τα να λειτουργησουν ως access point με wired backhaul αν δεν ειναι συνδεδεμενα στο δικο τους router;

Πχ. Εχω το κλασικο modem/router που μας εχει δωσει η Cosmote. Θα αγορασω ενα τριπλο κιτ της Asus (1 router + 2 nodes) οπου θα το βαλω σε λειτουργεια access point και οχι σαν wireless router. Η απορια μου ειναι η εξης, για να λειτουργησουν τα 2 nodes με ενσυμαρτο backhaul πρεπει ντε και καλα να ειναι συνδεδεμενα ενσυρματα στο router της Asus (Δηλαδη απο το modem/router της Cosmote στο router της Asus κι'απο κει με switch στα nodes) παρολο το γεγονος οτι θα τα εχω σε λειτουργεια μονο ως access point ή μπορω να τα εχω ολα ενσυρματα συνδεδεμενα στο modem/router της cosmote? (Δηλαδη απο το modem/router της Cosmote και στα 3)

1 Reply

• Αυτό που σκέφτεσαι τεχνικά γίνετε αλλά πέφτεις στο πρόβλημα του Double NAT, δηλαδή κάθε ΑΡ θα έχει σύνδεση στο ίντερνετ αλλά δεν θα μπορείς να δεις συσκευές μέσα στο δίκτυο σου. Για να το διορθώσεις θα πρέπει να κάνεις Port Forward από το Cosmote σε κάθε AP και από κάθε AP στο Cosmote.

Για να μην μπλέκεις άσκοπα και σκας, εγώ θα σου πρότεινα το παρακάτω setup.
    - Modem: Κράτα το modem/router μόνο για να παίρνεις το ίντερνετ, σαν σκέτο modem.
    - Router: Asus RT-AC88U
    - AP: Asus ZenWiFi AX (XT8) dual Kit

To modem/router από την Cosmote ή από οποιαδήποτε εταιρία είναι πατάτα. Είναι προτιμότερο να έχεις ένα καλό router από την Asus ή TP-Link για να κάνεις από εκεί όλη την διαχείριση του δικτύου σου κεντρικά και με καλύτερη ευκολία.

Ανάλογα το μοντέλο τα AP μπορούν να έχουν μόνο Backhaul για παίρνουν σύνδεση και άλλα μπορούν να μοιράζουν. Τα AX XT8 μπορούν να κάνουν και τα δύο. Στη μπλε θύρα συνδέεις το router και στις άλλες όποια άλλη συσκευή θες.