Γιατί η Καθαρά Δευτέρα λέγεται έτσι;

Γιατί η Καθαρά Δευτέρα λέγεται έτσι;

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια ημέρα που σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής στο Χριστιανικό ημερολόγιο.

Οι πιστοί θέλουν να καθαρίσουν σωματικά και πνευματικά τις ψυχές τους κατά τη διάρκεια της Καθαράς Δευτέρας. Αυτό περιλαμβάνει ενέργειες, όπως τον καθαρισμό του σπιτιού, την επίσκεψη στην εκκλησία και τον "καθαρισμό" του οργανισμού από τις τοξίνες και τα φαγητά των προηγούμενων ημερών.

Γιατί η Καθαρά Δευτέρα λέγεται έτσι;

Γιατί "Καθαρά" ;

Η λέξη "Καθαρά" στην ονομασία "Καθαρά Δευτέρα" προέρχεται από την ετυμολογική ρίζα της λέξης "καθαρός", η οποία σημαίνει καθαρός ή αγνός. Αυτό είναι επειδή η Καθαρά Δευτέρα είναι η ημέρα που σηματοδοτεί την αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής στον Ορθόδοξο χριστιανισμό, μια περίοδος 40 ημερών νηστείας και ετοιμασίας πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με την παράδοση, είναι μια ημέρα καθαρισμού και επαναφοράς της κανονικότητας μετά την περίοδο της Αποκριάς, κατά την οποία οι άνθρωποι συχνά απολαμβάνουν τα λαχταριστά και πλούσια γεύματα, γιορτάζοντας πριν την αρχή της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η λέξη "Καθαρά" προέρχεται από το λατινικό "quadragesima", που σημαίνει "σαράντα", αναφερόμενη στην περίοδο των σαράντα ημερών νηστείας που ακολουθεί την Καθαρά Δευτέρα και προετοιμάζει τους χριστιανούς για το Πάσχα. 

Γιατί "Δευτέρα" ;

Η λέξη "Δευτέρα" αναφέρεται στην ημέρα της εβδομάδας που πέφτει η Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή τη Δευτέρα που ακολουθεί αμέσως την Κυριακή της Τυρινής, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Συνεπώς, η Καθαρά Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα πριν την αρχή της νηστείας, κατά την οποία οι άνθρωποι καθαρίζουν και ετοιμάζονται για την εισαγωγή της Σαρακοστής.

Γιατί η Καθαρά Δευτέρα λέγεται έτσι;

Η Καθαρά Δευτέρα συνοδεύεται από πολλά έθιμα, κυριότερο εξ αυτών είναι το πέταγμα του χαρταετού, που κι αυτό με τη σειρά του έχει το δικό του συμβολισμό (Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα;) και πολλές επιλογές (5 προτάσεις για πρωτότυπους χαρταετούς), καθώς και το σαρακοστιανό μενού όπου επιλέγουμε νηστίσιμα εδέσματα για να "καθαρίσουμε" εκ των έσω (Συνταγές για Καθαρά Δευτέρα).

Ακόμα, οι πιστοί, εκμεταλλεύονται την Καθαρά Δευτέρα για να κάνουν γενικό καθαρισμό του σπιτιού τους, προετοιμαζόμενοι έτσι για τη Μεγάλη Σαρακοστή και την έλευση του Πάσχα.


Συνολικά, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η Καθαρά Δευτέρα είναι μια ημέρα για αφοσίωση και προετοιμασία για την έλευση του Πάσχα, τον πιο σημαντικό χριστιανικό εορτασμό.

Σχετικά Άρθρα

Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα;
5 προτάσεις για πρωτότυπους χαρταετούς
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2024;
Αποκριάτικα έθιμα σε όλη την Ελλάδα
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες